OD 11. do 21. LIPNJA

Otvara se riječki sajam knjiga i festival autora vRIsak

02.06.2015 u 19:06

Bionic
Reading

Osmi riječki sajam knjiga i festival autora vRIsak ove će godine od 11. do 21. lipnja riječkoj publici predstaviti tridesetak najpoznatijih hrvatskih autora, urednika, kritičara i prevoditelja, a ugostit će i ključne autore iz zemalja regije

'Tijekom deset festivalskih dana u Rijeci će se održati pedesetak književnih programa u kojima će sudjelovati više od 100 autora, prevoditelja i urednika koji nam ove godine dolaze od krajnjeg sjevera Europe, iz Finske, pa sve do juga, iz Makedonije', kazao je jedan od voditelja programa festivala, Zoran Simić, na konferenciji za novinare organizatora festivala, izdavačke kuće V.B.Z.-a, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Program je podijeljen u četiri osnovne cjeline - predstavljanje hrvatske književne produkcije, predstavljanje ključnih autora iz zemalja regije, predstavljanje riječke književne scene te ovogodišnje novine - programa Europom u 30 knjiga.

'Uz potporu Kreativne Europe, upravo je vRIsak zamišljen kao mjesto na kojem će se promovirati autori iz programa Europom u 30 knjiga, velikog trogodišnjeg projekta tijekom kojega će se na hrvatskom jeziku objaviti najbolji suvremeni autori iz 30 europskih zemalja, a čiji je moto – čitam, putujem, pripadam', kazao je voditelj programa festivala Drago Glamuzina.

U sklopu tog programa Riječanima će svoje romane predstaviti finska književnica koja piše na švedskom Johanna Holmström, jedan od najpoznatijih suvremenih rumunjskih pisaca i scenarista Răzvan Rădulescu, bugarski pisac Emil Andreev te slovenski pisac Aleš Čar.

Festival svake godine riječkoj publici predstavi tridesetak najpoznatijih hrvatskih autora, urednika, kritičara i prevoditelja, a glavna intencija tog domaćeg dijela programa je da se izloži šestomjesečna hrvatska književna produkcija, dakle sve ono vrijedno što je u Hrvatskoj objavljeno u prvoj polovici godine.

Na ovogodišnjem vRIsku svoje nove knjige predstavit će Slavenka Drakulić, Ante Tomić, Edo Popović, Sven Popović, Alida Bremer, Ivica Ivanišević, Korana Serdarević, Ivica Đikić, Suzana Matić i drugi.

U programu Balkan Express predstavit će se jedan od najvažnijih suvremenih bosanskohercegovačkih pisaca Goran Samardžić, mlada makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, čije se knjige ubrzano prevode i u regiji i šire, te autor nekoliko bestselera s beogradskog asfalta, srpski pisac Marko Vidojković.

Na festivalu nisu zanemareni ni riječki autori jer se promocijom riječkih pisaca potiče riječka književna scena, ističu organizatori.

Tako će ove godine na vRIsku biti predstavljene knjige i projekti riječkih autora Zorana Žmirića, Željke Horvat Čeč, Vlade Simcicha Vave i Ane Kandare Šoljaga, a bit će organiziran i okrugli stol o riječkim književnicima koji su istovremeno i glazbenici, pa će se čuti i kako pišu i kako sviraju riječki pisci.

Organizatori festivala napominju kako 'žele da se Rijeka u tih deset dana pretvori u veliki čitalački klub, da se ta čitalačka atmosfera osjeća i na gradskim ulicama i u kafićima, a ne samo u knjižnicama i knjižarama'.

Stoga se festivalski programi održavaju na brojnim gradskim punktovima poput Book caffea Dnevni boravak, V.B.Z.-ove riječke knjižare, antikvarijata Ex Libris, broda Arca Fiumana, trajekta/kluba Marina, Narodne čitaonice, Dječjeg odjela Gradske knjižnice, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca i brojnim drugima.

U sklopu festivala održat će se i koncerti, radionice za djecu i tribine.