za interpretaciju lika Emme Bovary

[FOTO] Nagrada Tito Strozzi dodijeljena prvakinji baleta Ivi Vitić Gameiro

24.11.2022 u 13:48

Bionic
Reading

Nagrada Tito Strozzi koju HNK u Zagrebu dodjeljuje za najbolje umjetničko ostvarenje u protekloj sezoni, u četvrtak je dodijeljena prvakinji baleta Ivi Vitić Gameiro za glumački izražajnu i tehnički besprijekornu interpretaciju lika Emme Bovary u baletu 'Gospođa Bovary'

Takvu je odluku jednoglasno donijelo povjerenstvo Nagrade Tito Strozzi za sezonu 2021./22. u kojemu su bili Ljiljana Gvozdenović, Željka Turčinović, Denis Derk, Tomislav Čadež i Zdenka Weber.

Iznoseći obrazloženje nagrade na svečanoj dodjeli u foajeu HNK-a Zagreb, predsjednica ocjenjivačkog odbora Ljiljana Gvozdenović istaknula je kako je riječ o iznimnoj baletnoj umjetnici koja je do sada interpretirala mnoge pamtljive naslovne i glavne uloge u klasičnome i suvremenom baletnom repertoaru.

"No uloga Emme Bovary omogućila joj je da svoje zrele plesačke i ljudske kvalitete na najbolji način ostvari na pozornici", rekla je Gvozdenović.

Razumijevajući stanja mlade žene pune života zatvorene u neinspirativnu krugu malograđanštine s mnoštvom neostvarenih težnji, Iva Vitić Gameiro oživjela je lik Emme koja je krhka a ipak smjela u svojim odlukama i izborima, te naivna kad sudbina zavrti svoj neumoljivi krug, iscrtavši ju kroz tehnički besprijekorna sola te u mnogim zahtjevnim duetima na nezaboravan način i uz iznimnu sugestivnost, mišljenje je žirija.

Gvozdenović je čestitala laureatkinji, istaknuvši kako ta uloga "pripada toj nagradi, jer obuhvaća ne samo tehniku baleta, nego jednu kompletnu umjetničku ličnost, kao što je bio i sam Strozzi, dakle glumački vrlo izražajno i sugestivno".

  • +5
Nagrada Tito Strozzi dodijeljena prvakinji baleta Ivi Vitić Gameiro Izvor: Cropix / Autor: n.n.

Intendantica Iva Hraste Sočo: Zaslužena nagrada

Intendantica Iva Hraste Sočo izrazila je zadovoljstvo ovakvom odlukom odbora, istaknuvši kako je riječ o "zasluženoj nagradi za ovu ulogu".

Iva Vitić Gameiro završila je Školu za klasični balet u Zagrebu, te se usavršavala na Tanz Akademie u Zürichu. Tražeći veće izazove, odlučila je provjeriti svoje mogućnosti u Portugalskome nacionalnom baletu u Lisabonu, što joj je donijelo nova znanja i mnoge nove uloge. Godine 2011. vratila se u Zagreb zajedno sa suprugom, portugalskim plesačem Guilhermeom Gameirom Alvesom.

Gameiro je zahvalila na nagradi, istaknuvši kako joj ona predstavlja veliku čast, a osobito zato što ju je dobila za balet koji joj jako puno znači. Zahvalila je svima koji su imali vjere u nju, a osobito svojim partnerima u tome baletu, te obitelji na podršci.

Hrvatska kazališna nagrada Tito Strozzi utemeljena je 1993., a nosi ime po hrvatskom glumcu, redatelju, piscu i prevoditelju Titu Strozziju. Dodjeljuje se za najbolje pojedinačno ostvarenje u zagrebačkom HNK-u u protekloj sezoni, na dan Drame HNK, 24. studenoga.