FILMSKE POSLASTICE

Na ZFF-u sedam naslova nominiranih za europske Oscare

10.11.2016 u 15:50

Bionic
Reading

Čak sedam filmova koji će se prikazati na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu, koji počinje u subotu, 12. studenog, nominirano je za Europske filmske nagrade, odnosno tzv. europske Oscare

Među nominiranima je i najnovija drama Pedra Almodovara 'Julieta', koja se opisuje kao 'dirljiv naklon kanadskoj spisateljici i nobelovki Alice Munro', prema čijoj je zbirci kratkih priča snimljen.

Tim filmom Almodovar se vraća tipu priča koje su ga proslavile, a u čijem su fokusu snažne i kompleksne junakinje. Jedna od njih je pedesetogodišnja Julieta koja odustaje od selidbe u Portugal nakon što sazna da njezina otuđena kći sada ima vlastitu obitelj.

U festivalskom programu 'Velikih 5' prikazat će se i novi film nizozemskog redatelja Paula Verhoevena, 'Elle', mračni i stilizirani triler o uspješnoj i nemilosrdnoj poslovnoj ženi koja nakon što ju u njezinu domu napadne i siluje maskirani muškarac, postaje opsjednuta pronalaskom nepoznatog počinitelja.

Nominirani filmovi 'Toni Erdmann' redateljice Maren Ade, dobitnik nagrade FIPRESCI za najbolji film godine, i 'Moj život kao Tikvica' Claudea Barrasa, prikazat će se u popratnom programu Dan LUX filma, organiziranom u okviru godišnje nagrade LUX.

Prvi je njemački kandidat za Oscara, 'naizmjence urnebesna i nelagodna dramedija' o kompliciranom odnosu između ukočene poslovne žene i njezinog neobuzdanog, šaljivog oca, a drugi je animirana pustolovina o malenom i hrabrom dječaku koji završi u domu za nezbrinutu djecu. Na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju taj je film osvojio nagradu publike i nagradu za najbolji dugometražni film.

Iz konkurencije ZFF-a nominirani su kratkometražni film 'Zbogom' španjolske redateljice Clare Roquet o bolivijskoj sluškinji koja nastoji izvršiti posljednju volju pokojne poslodavke te dva dugometražna.

To su prvijenac Bogdana Mirice 'Psi', svojevrsna 'mješavina atmosferičnog vesterna i napetog trilera' u kojem glavnu ulogu igra poznati rumunjski glumac Dragos Bucur, te 'Najsretniji dan u životu Ollija Makija', kojim se festival otvara.

Riječ je o ovogodišnjem dobitniku nagrade Izvjestan pogled na festivalu u Cannesu i finskom kandidatu za Oscara, biografskoj drami o prvom boksaču u Finskoj koji je dobio priliku boriti se za titulu svjetskog boksačkog prvaka u perolakoj kategoriji.

Europske filmske nagrade posljednjih su godina dobile na važnosti s obzirom da su njihovi laureati obično osvajali i Oscare za najbolji film. Ovogodišnja dodjela održat će se 10. prosinca u Wroclawu, Europskoj prijestolnici kulture.