'Pitaj slobodno'

Na ZagrebDoxu i film Roberta Tomića Zubera o kontroverznoj temi cijepljenja: Mogu li oni koji ga zagovaraju i oni koji mu se protive naći zajednički jezik?

04.03.2020 u 12:26

Bionic
Reading

Niz intrigantnih novih dokumentaraca o gorućim društveno-političkim pitanjima današnjice te novim i često nekonvencionalnim pogledima na aktualne fenomene okupljen je u službenim programima Kontroverzni Dox i Stanje stvari Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, čije će se ovogodišnje izdanje održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu.

Kontroverzni Dox donosi sedam fascinantnih ostvarenja koja na temelju pojedinačnih priča i svjedočanstava osvjetljavaju neke od dominantnih tema naše suvremenosti, pred objektivima filmskih kamera raskrinkavaju pojedine aspekte društveno-političkih sustava ili pak na zanimljive i dinamične načine pristupaju delikatnim, kompleksnim i provokativnim pojavama. Temom ljubavi bave se filmovi 'Laka ljubav' redatelja Tamera Jandalija, eksperimentalno ostvarenje koje u kombinaciji dokumentarnog i fikcionalnog prati sedam muškaraca i žena u često turbulentnoj potrazi za srećom, te 'Pubertet' ruske redateljice Elene Kondrateve, u čijem je središtu samohrana majka koja pokušava balansirati između obiteljskih i društvenih obaveza te vlastitog intimnog i emotivnog zadovoljstva. Debitantsko ostvarenje redateljice Pije Hellenthal 'U potrazi za Evom' prati 25-godišnju 'milenijalku', odraslu u doba Interneta, na njezinom dinamičnom životnom putu, portretirajući pritom novu generaciju koja odbacuje uvriježene ideje o seksualnosti, radu, rodu i identitetu, dok film 'Naprijed, debeljuce!' danskih redateljica Louise Detlefsen i Louise Unmack Kjeldsen kroz iskustva četiri mlade Skandinavke tematizira aktivistički pokret koji promovira pozitivan odnos prema ženskom tijelu i odbacivanje rigoroznih ideala o ljepoti.

Nagrađivani njemački redatelj Marcus Vetter prvi je filmaš koji je dobio pristup od očiju javnosti brižno skrivanim sastancima Svjetskog ekonomskog foruma, gdje nekolicina svjetskih moćnika donosi odluke o globalnoj budućnosti. Rezultat je fascinantan dokumentarac 'Forum', u kojem se, među ostalima, pojavljuju i Theresa May, Macron i Trump, ali i mlada aktivistica Greta Thunberg. O temama koje otvara ovaj film raspravljat će se i u razgovoru nakon projekcije, organiziranom u sklopu programa ZagrebDoXXL. Renomirana redateljica Penny Lane u provokativnom, ali duhovitom filmu 'U slavu Sotone?' ulazi pak u pozadinu sve popularnijeg kontroverznog religijskog pokreta, a jednom kontroverznom i vrlo aktualnom temom bavi se i hrvatski redatelj Robert Tomić Zuber u filmu 'Pitaj slobodno'. Autor nastoji pronaći odgovor na pitanje je li moguće naći zajednički jezik između onih koji tvrde da ne postoji alternativa cijepljenju i onih koji mu se protive, a time će se pozabaviti i sudionici razgovora koji će, kao dio programa ZagrebDoXXL, uslijediti nakon projekcije.

Izvor: Društvene mreže

U programu 'Stanje stvari' publiku ZagrebDoxa očekuje devet naslova o nekima od najalarmantnijih tema današnjice – od različitih primjera zatiranja ljudskih prava, preko jačanja neokonzervativnog političkog krajolika, pa do dalekosežnih posljedica što ih tehnološki razvoj ostavlja na društvo. Dirljivo ostvarenje 'Ljubomobil' njemačke redateljice Elke Margarete Lehrenkrauss s dubokom empatijom portretira mikrokozmos žena koje se, kao imigrantice i seksualne radnice, nalaze na društvenoj margini, usmjeravajući se pritom i na šire teme poput globalizacije, feminizma i ekonomske nejednakosti. Akutnom problemu seksualnog nasilja na inovativan način pristupa film 'Ono što te ne ubije' redateljice Alexe Poukine, koji, obazrivo štiteći privatnost žrtve, pruža priliku za introspektivan uvid u sve slojeve ove osjetljive i još uvijek tabuizirane teme. Redateljski dvojac Anastasia Mikova i Yann Arthus-Bertrand, inspiriran radom na prethodnom filmu 'Ljudski' (Human), u novom ostvarenju 'Žena' sabire svjedočanstva više od 2000 žena sa svih strana svijeta slaveći pritom njihovu snagu da vlastitim djelovanjem mijenjaju svijet unatoč svim preprekama.

Izvor: Društvene mreže

Temi migracija na angažiran način pristupaju filmovi 'Patka' Elvire Jukić-Mujkić i 'Go Game' Nadine Maličbegović, profesionalnih novinarki fokusiranih na teme o ljudskim pravima i marginaliziranim skupinama. I dok prvi naslov pruža prijeko potrebnu analizu brojnih primjera neprofesionalnog medijskog izvještavanja o migrantima u Bosni i Hercegovini, drugo ostvarenje prati jednu iračku izbjegličku obitelj na opasnom i sudbonosnom putovanju prema Njemačkoj. Nakon projekcije tih filmova, program ZagrebDoXXL donosi razgovor o i dalje aktualnom problemu ugrožavanja ljudskih života na našim granicama. Bilježeći potresnu svakodnevicu Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom, i film 'O zemlji i kruhu' redatelja Ehaba Tarabieha ukazuje na činjenicu da pitanja ljudskih prava, slobode i ravnopravnosti još uvijek dominiraju diljem svijeta.

Izvor: Društvene mreže

Nagrađivani švedski redatelj i novinar Fredrik Gertten na ZagrebDox se vraća s novim filmom o pogubnom fenomenu gentrifikacije koji, uslijed transformiranja radničkih četvrti u atraktivne gradske lokacije, dovodi do astronomsko visokih cijena nekretnina i tako onemogućuje normalan život većini građana. 'Izbačeni' predstavljaju moćno ostvarenje koje tom globalno prisutnom problemu pristupa poput uzbudljivog trilera, a o tome zašto je stanovanje jedno od temeljnih ljudskih prava, a ne privilegija, razgovarat će se s redateljem i domaćim stručnjacima nakon projekcije. Na primjeru jedne stvarne situacije kratkometražni film 'Bitka' Clare Lazarim, Rica Saitoa, Caioa Castora i Guilhermea Cerqueire Césara ilustrira aktualno društveno stanje u Brazilu koje je, nakon uzleta neokonzervativne politike, postalo iznimno polarizirano. O posljedicama koje galopirajući razvoj tehnologije umjetne inteligencije može imati za ekologiju i društvo, ali i za slobodu i demokraciju progovara pak uzbudljiv politički triler 'iHuman' norveške redateljice Tonje Hessen Schei, vraćajući se pritom temeljnom pitanju: u kakvoj budućnosti želimo živjeti?

Izvor: Društvene mreže