HORIZONT OČEKIVANJA

Na Venecijanskom bijenalu otvoren hrvatski paviljon

12.05.2017 u 23:15

Bionic
Reading

U sklopu 57. međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti, u Veneciji je u petak u nazočnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek svečano otvoren hrvatski paviljon i predstavljena izložba 'Horizont očekivanja'.

U Artiglierijama venecijanskog Arsenala brojni uzvanici imali su priliku razgledati radove Tine Gverović (Fantomska trgovina: More Ljudi) i Marka Tadića (Događaji koje treba zaboraviti), posebno osmišljene za ovu izložbu, priopćeno je iz Moderne galerije.

Otvarajući izložbu, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnost kontinuiteta sudjelovanja Republike Hrvatske na tom najdugovječnijem i međunarodno najvidljivijem mjestu globalnog susreta umjetnika, kustosa, publike, teoretičara, muzealaca i kritičara te dodala kako Ministarstvo kulture ovom projektu posvećuje posebnu pozornost.

'Želja nam je predstaviti se kao mlada država bogatog kreativnog potencijala,  stoga smo u formi svojevrsne 'carte blanche' povjerili zadatak Branki Benčić, čije je poznavanje suvremene scene iznimno, a ugled međunarodni. Kroz njezin odabir umjetnika Tine Gverović i Marka Tadića u dijalog su postavljene dvije umjetničke pozicije, a njihov pažljivo uravnotežen suodnos stvorio je nove vrijednosti, naznake novih stanja i predodžbi', rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Izrazila je i veliko zadovoljstvo uvrštavanjem radova Mladena Stilinovića, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, na središnju izložbu Bijenala.

O projektu koji je zamišljen kao dvostruka samostalna izložba, kustosica izložbe Branka Benčić u katalogu piše: 'Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora, spajajući dvije umjetničke pozicije koje se bave temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja te načinima putem kojih ih dovodimo u različite uvjete i kontekste,' što je izjavila  i u svom govoru na otvorenju.

Za trajanja izložbe - prema kustoskoj koncepciji umjetničke direktorice Bijenala Christine Macel - organiziran je ciklus susreta s umjetnicima 'Tavola aperta', u kojima će se kroz neformalne razgovore nastojati potaknuti dijalog između publike i umjetnika. Susret Tine Gverović i Marka Tadića s publikom predviđen je 20. rujna u Centralnom paviljonu u Giardinima.

Artist Practice Project također je dio kustoske koncepcije Christine Macel, a prikazat će videoradove umjetnika koji izlažu na glavnoj međunarodnoj izložbi te u nacionalnim paviljonima.