IMALI SU I POPLAVU

Muzej suvremene umjetnosti oštećen uslijed potresa

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 23.03.2020 14:41
  • Objavljeno 23.03.2020 u 14:07
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

Muzej suvremene umjetnosti u jučerašnjem potresu, koji je pogodio Zagreb i okolicu, kao i brojne druge kulturne institucije, pretrpio je oštećenja kako na samoj zgradi Muzeja tako i na muzejskoj građi

Uslijed potresa aktivirali su se protupožarni sprinkleri koji su izazvali poplavu u izložbenim prostorijama, a voda je oštetila stropove i podove te nanijela štetu nekoliko predmeta. Također je oštećeno nekoliko skulptura uslijed podrhtavanja tla.

Umjetnine ugrožene od poplave su dislocirane i na njima su vidljive manje promjene. Osim nekoliko pomicanja umjetnina u depoima, stanje je bez promjena.

U prizemlju Muzeja znatno je oštećen cigleni zid, kao i na više mjesta u prizemlju, MSU dućanu, podrumu, stubišnim vertikalama te u uredskom dijelu. Primijećeno je dodatno značajno slijeganje južnog platoa.

Poplava na drugom katu MSU-a

Poplava na drugom katu MSU-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

Podsjećamo kako Muzej suvremene umjetnosti u svojim zbirkama ima više od 12.000 djela domaćih i inozemnih umjetnika. Djela su sakupljana više od pola stoljeća – od osnutka Muzeja 1954. godine – i pokrivaju razdoblje od sredine dvadesetog stoljeća do naših dana, a rađena su u različitim medijima – slikarstvo, kiparstvo, crtež, grafika, fotografija, video, film, instalacije, internet art...

Od prosinca 2009. Muzej djeluje u novoj zgradi u Novom Zagrebu, sagrađenoj prema projektu Igora Franića, te je s oko 15.000 četvornih metara trenutno najveći muzejski objekt u Hrvatskoj i jedan od rijetkih namjenski sagrađenih muzeja u zemlji.

Nadamo se da su svi naši sugrađani dobro te podsjećamo da je Muzej suvremene umjetnosti do daljnjeg zatvoren za javnost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!