ne propustite

MSU otvara izložbu plakata slavnog američkog dizajnera Miltona Glasera

21.09.2021 u 13:20

Bionic
Reading

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara u četvrtak izložbu plakata jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih autora u povijesti grafičkog dizajna, Miltona Glasera iz donacije tom muzeju, Muzeju za umjetnosti i obrt i Udruzi bivših učenika ŠPUD-a

MSU i MUO plakate su prikupili zahvaljujući nekoliko važnih donacija, posredstvom Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb (UBU) i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Od 2017. do 2020. MSU je prikupio 41 plakat donacijama samog Miltona Glasera i Mirka Ilića, koji je bio njegov veliki prijatelj, a inicijator je i druge velike donacije Glaserovih radova, Muzeju za umjetnost i obrt i Udruzi bivših učenika ŠPUD-a Zagreb.

Kako se napominje u najavi, unutar donacije za MUO, uz 39 Glaserovih plakata, nalazi se i skupina našoj publici manje poznatih radova – oko 90 primjera vizualnih identiteta (setovi memoranduma, posjetnica, omotnica i ostalih promotivnih materijala) dizajniranih za pretežito njujorške korporacije, restorane, diskografske kuće i druge tvrtke.

Donacija za UBU ima 23 Glaserova plakata koje je kreirao za škole i fakultete, među kojima najbrojnije za School of Visual Arts.

"Iz Glaserovog bogatog opusa koji broji više od 300 plakata, donirani plakati obuhvaćaju izbor iz njegovog respektabilnog i plodonosnog djelovanja u području vizualnih komunikacija, a producirani su većinom za koncerte, glazbu, festivale, izložbene plakate te je manji dio vezan uz druga marketinška područja", ističe se u najavi.

Predstavljaju period od najranijih radova poput legendarnog plakata uz LP Boba Dylana "The Greatest Hits”iz 1966., do onih recentnijih kao što je "To Dream is Human” iz 2017.  za njujoršku School of Visual Arts, komentar i reakcija na tadašnju političku situaciju u SAD-u. 

Iz MSU-a kažu kako se Glaser, koristeći referentne okvire iz različitih povijesnih epoha, u mnogim radovima inspirira djelima iz korpusa povijesti umjetnosti koje vješto i promišljeno kombinira s referencijama iz popularne kulture. 

"Svojim je prepoznatljivim vizualnim vokabularom, načinom promišljanja dizajna i dizajnerske profesije i njihovih uloga u suvremenom društvu uvelike utjecao na američku i međunarodnu dizajnersku scenu te značajno doprinio razvoju i promicanju vizualnih komunikacija uopće", dodaju.

Zajedničkim izložbenim programom Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU, Muzej za umjetnost i obrt te Muzej suvremene umjetnosti obilježit će godišnjicu Glaserove smrti .

Njegovi su radovi zagrebačkoj su publici ranije predstavljeni izložbom u Galeriji suvremene umjetnosti 1979. godine (crteži, plakati, omoti ploča i dr.) te izložbom 'Drawing is Thinking' 2015. godine (crteži i ilustracije) u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi.

Kustosice izložbe su Kristina Bonjeković Stojković (MSU), Koraljka Vlajo (MUO), Bernarda Cesar (UBU - ŠPUD)

Izložbeni program održava se na nekoliko lokacija - do 24.  rujna mogu se pogledati plakati na otvorenom, ispred Škole primijenjene umjetnost i dizajna, te od  21. do 31. listopada u Botaničkom vrtu.

Od 22. rujna do 17. listopada u MUO se održava izložba njegovih vizualnih identiteta, dok će izložba donacija plakata u MSU biti otvorena do 24. listopada.

Milton Glaser (New York, 1929.-2020) studirao je na njujorškoj High School of Music and Art i Cooper Union of Art, a kao Fulbrightov stipendist pohađao akademiju u Bologni. Pedesetih godina prošlog stoljeća s partnerom osniva Push Pin Studios, a 1974. svoj MiltonGlaser Inc.

Radovi mu se čuvaju u najznačajnijim svjetskim muzejima, a pred kraj života počeo ih je donirati školama i organizacijama, te je dio kolekcije završio i u Zagrebu. Čak i onima koji ne znaju njegovo ime poznat je njegov popularni rad - logotip 'I love NY'. Do samog je kraja bio aktivan, a njegov posljednji rad "Together" bio je utjeha sugrađanima New Yorka u vrijeme pandemije.