AKVAREL IZ 1912.

Mrtva priroda Adolfa Hitlera na online aukciji

25.03.2015 u 09:21

Bionic
Reading

Prije nego što je postao zločinački diktator i ideolog nacizma Adolf Hitler htio je biti slikar. Ovih dana se na aukciji u Los Angelesu nudi na prodaju jedan od njegovih akvarela, slika cvijeća u vazi iz 1912.

Kako najavljuje američka aukcijska kuća Nate D. Sanders, na aukciji koja se održava ovih dana može se kupiti raznolike povijesne predmete, od fotografije Babea Rutha koju je vlastoručno potpisao ovaj gigant bejzbola do modnih dodataka koje je nosila britanska kraljica Victoria.

Ipak, najviše pozornosti medija izazvala je pojava akvarela iz 1912, na kojemu se vidi ne baš pretjerano upečatljivo naslikana vaza s cvijećem, doduše 'u dobrom stanju', kako naglašavaju aukcionari. Razlog interesa nije dakle u kvaliteti slike, nego u njezinom autoru, koji je potpisan s 'A. Hitler'.

Upućeni u likovni rad Adolfa Hitlera ističu da je ovaj akvarel netipičan u njegovom opusu, s obzirom na to da je mladi Hitler najviše slikao krajobraze i arhitekturu. Ironično, ova slika nosi na pozadini pečat galerije Samuela Morgensterna, židovskog galerista iz Beča, jednog od rijetkih koji su podržavali Hitlerov likovni rad.

Početna cijena Hitlerovog akvarela iznosi 30 tisuća dolara, a aukcija završava popodne 26. ožujka, kada će se znati je li diktatorov rani rad netko i kupio te za koliko novca.