mentalno zdravlje

Mladi u Hrvatskoj kažu: 'Sram nas je priznati ako nismo dobro'

12.10.2020 u 16:35

Bionic
Reading

Festival prava djece u svome 12. izdanju trajat će kroz listopad i studeni i bavit će se temom mentalnog zdravlja djece i mladih. 'Mladi kasne u traženju pomoći čak dvije do sedam godina. Općenito ne vjeruju odraslima i misle da im ne bi pomogli. Više od 50 posto djece koji imaju neki problem se ne javljaju stručnjacima', jedna je od ključnih poruka online panela kojim je Festival otvoren u petak

Festival prava djece, u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, ove je godine posvećen mentalnom zdravlju djece i mladih, a otvoren je online panelom 'Razgovaramo li s djecom i mladima o mentalnom zdravlju'. Sudjelovali su psihologinja i docentica nna Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Miranda Novak, pedagoginja, vanjska suradnica na Učiteljskom i Kineziološkom fakultetu, te predsjednica Alternatora Ana Žnidarec Čučković, nastavnica u Školi za medicinske sestre Vrapče Mirjana Kozina, učenica II. gimnazije u Zagrebu i članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Stela Tonner te psihologinja i članica operativnog tima mreže mladih Hrvatske Ivona Eterović.

Cilj rasprave i Festivala uopće jest educirati i osvijestiti učitelje, profesore i djelatnike u obrazovnim institucijama i sustavu, kao i širu javnost, koliko je mentalno zdravlje goruća tema u društvu. Istraživanje Edukacijsko - rehabilitacijskog fakulteta u sklopu projekta 'Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj', provedeno prije dvije godine na oko 10 000 djece i mladih u Hrvatskoj, pokazalo je da se više od četvrtine mladih tijekom zadnja dva tjedna od anketiranja osjećalo tužno i bezvoljno, a da ih je 14,5 posto barem jednom u životu ozbiljno razmišljalo o počinjenju samoubojstva. Oko trećine ispitanih mladih izvještava o ozbiljnim simptomima anksioznosti, dok ih 20 posto izvještava da ima ozbiljne znakove depresije i stresa.

'Svaki peti adolescent ima ozbiljne depresivne simptome dok ozbiljnije anksiozne smetnje ima svaki treći srednjoškolac. Djevojke su u punom većem riziku nego mladići, svaka treća djevojka ima ozbiljnijih simptoma koji ukazuju na narušeno mentalno zdravlje. Djevojke posebno trebaju našu pomoć. Mladi kasne u traženju pomoći čak dvije do sedam godina. Općenito ne vjeruju odraslima i misle da im ne bi pomogli. Više od 50 posto djece koji imaju neki problem se ne javljaju stručnjacima', rekla je Miranda Novak, koja je provela istraživanje.

Trenutna situacija uzrokovana epidemijom bolesti COVID-19 donijela je nove izazove, poput otežanih uvjeta obrazovanja, obiteljskih odnosa i provođenja slobodnog vremena. O tome je govorila učenica II. gimnazije Stela Tonner, objašnjavajući kako su ona i njeni kolege doživjeli prekid nastave i fizičku udaljenost jedi od drugih te kako im izgleda kvaliteta života sada tijekom pandemije. 'O tome se vrlo malo govori, a kako se osjećamo, vrlo rijetko dijelimo zbog stigme ili srama u društvu', poručila je.

Festival prava djece ove se godine, zbog pandemije, odvija putem interneta, društvenim mreža i televizije pod sloganom 'Festival dolazi na tvoj ekran!' Prikazuje filmove koje su kreirali osnovnoškolci i srednjoškolci diljem Hrvatske, o temama bliskim njihovim vršnjacima, od školskih simpatija i života u pandemiji do diskriminacije i nasilja. Svi su dostupni na službenoj stranici Festivala, a učitelji će moći uz njih moći preuzeti i nastavne pripreme za rad na razne teme koje spadaju u područje mentalnog zdravlja.

'Film nam je saveznik pri pomoći djeci i mladima u razvoju vještina koje će im koristiti u ostvarenju kvalitetnih društvenih veza, te ih naučiti kako se suočiti s problemima i riješiti ih. Film omogućuje svima da zastanu na trenutak i zagledaju s u sebe i osjete trenutak', poručiila je predsjednica Alternatora Ana Žnidarec Čučković.

Program zabavnih i poticajnih obiteljskih filmova 'Dobre vibracije' se umjesto u kinu, ove godine odvija, na HRT 3. Filmovi su prilagođeni i za djecu s oštećenjima sluha i vida.