prvi u dalmaciji

HNK Šibenik održao kazališnu predstavu za osobe s oštećenjem sluha

05.05.2022 u 10:23

Bionic
Reading

U sklopu projekta 'Uključi me kulturno' HNK u Šibeniku za osobe oštećenog sluha kojeg je pokrenula Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Šibensko-kninske županije, sinoć je u HNK u Šibeniku održana prva predstava prilagođena za osobe s oštećenjem sluha

Predstavu “Guja u njedrima”, poznatog i svjetski priznatog autora Alana Ayckbourna, gluhe i nagluhe osobe pratile su putem posebno izrađenih titlova namijenjenih osobama oštećenog sluha.

U sklopu projekta održat će se ukupno četiri kazališne predstave prilagođene putem titlova za osobe s oštećenim sluhom.

"Ovakva vrsta projekta od izuzetnog je značaja za članove naše udruge jer imaju priliku biti ravnopravni u društvu, društveno, socijalno i kulturno se osnažiti. HNK u Šibeniku će postati prvo kazalište takvog kulturnog događaja širem Dalmacije, jer do sada nije postojala mogućnost gledanja kazališne predstave za osobe oštećena sluha," istaknula je ovim povodom Mateja Pauk iz Udruge gluhih i nagluhih. Cilj projekta Uključi me kulturno je sprečavanje diskriminacije gluhih i nagluhih osoba u kulturnom životu kroz njihovo uključivanje kao publike kazališnih predstava kojima se ravnopravno, kao i čujućim osobama putem titlova osigurava dostupnost izvedbene umjetnosti.

"Često nismo svjesni s kakvim problemima i poteškoćama se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, stoga se nadamo da ćemo ovakvim događajima pridonijeti njihovom boljem i kvalitetnijem životu," apeliraju iz Udruge.

Kako je većina organizacija koje poduzimaju projekte prilagodbe u Zagrebu, udruga Alternator odlučila je pokrenuti ovaj projekt u Šibensko-kninskoj županiji. Cilj je u HNK u Šibeniku prilagoditi četiri predstave putem titlova unutar jedne sezone, educirati osoblje ustanove, informirati korisnike i postaviti temelje da se ova praksa nastavi i u budućnosti uz blisku suradnju kazališta i zajednice gluhih.

"Ravnatelj HNK u Šibeniku, gospodin Jakov Bilić spremno je i s velikim entuzijazmom prihvatio ideju programa i prijedlog za suradnju i prepoznao ovaj projekt kao priliku da HNK u Šibeniku postane prvo kazalište u tom dijelu Hrvatske koje će aktivno surađivati s publikom oštećena sluha", poručila je voditeljica projekta Jana Šivak iz Udruge Alternator.

Sljedeća predstava “Ženski orkestar” izvest će se 16. svibnja 2022. godine.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.