izložba DenisA Butorca

Mladi autor koji se kroz fotografije bavi svojim nepripadanjem uvriježenoj slici muškarca

05.11.2019 u 10:07

Bionic
Reading

Izložba 'Poslanica' Denisa Butorca, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Marina Viculin, otvara se u utorak u Galeriji f8 Akademije dramske umjetnosti na Trgu Republike Hrvatske, kao dio programa kojim se predstavlja Ciklus diplomskih izložbi studenata Katedre za fotografiju Akademije dramskih umjetnosti

Medij fotografije Butorac u tom radu, kako je sam objasnio, osim kao sredstvo umjetničkog izražavanja, koristi ne bi li dokumentirao performativne procese kojima rekonstruira proživljena iskustva, pritom stvarajući nova.

'Koristim fragmente iz vlastite prošlosti, obiteljski arhivski materijal, sjećanja i situacije koje su značajno utjecale na oblikovanje mog identiteta, a zbog kojih sam često bivao opterećen osjećajem nepripadnosti. Pomoću njih gradim vizualni narativ kojim se, poput nikada napisanog pisma, obraćam svom ocu', naveo je.

  • +7
Izložba 'Poslanica' Denisa Butorca Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

U predgovoru kataloga izložbe Leopold Rupnik je zapisao kako je autorova diplomska izložba dokumentacija i rekonstrukcija njegovog života u kojoj svaka izložena fotografija ili predmet iz njegovog djetinjstva reprezentiraju fragment sjećanja.

'Odrastajući u pretežito muškoj obitelji koja i dalje čuva ratne relikvije iz 1990-ih, Butorac iz obiteljskog arhiva preuzima ratne motive koji su ga pratili tijekom odrastanja i stavlja ih u kontekst osobnog razvitka kao samostalne osobe koja se ne može povezati s tim dijelom obiteljske povijesti', napomenuo je.

Po njegovim riječima, kada umjetnik kao motiv u svojim radovima odabire ratna obilježja poput niza dobro očuvanih čahura metaka, nameće se pitanje predstavljaju li oni sponu s mačizmom s kojim se on suočava i pokušava nositi.

'Tematizirajući otklon od društvenih očekivanja, autor se kroz fotografije i izložene predmete bavi svojim nepripadanjem uvriježenoj slici muškarca tako što izrazito ratnim, maskulinim prizorima suprotstavlja osobne, feminine elemente', zaključio je Rupnik.

Mentorice diplomskog rada bile su Jelena Blagović i Iva Prosoli. 

Nagradu Marina Viculin dodjeljuje  od 2017. godine fotografska udruga Organ vida, a uključuje novčanu potporu za produkciju rada u iznosu od 25000 kuna. Izložba ostaje otvorena do 23. studenog, a razgovor s autorom i vodstvo po izložbi održat će se u subotu 16. studenoga.