LAUREATI NAGRADE ESSL

Mlade nade hrvatske suvremene umjetnosti

13.05.2011 u 00:04

Bionic
Reading

Sabina Mikelić i Martin Mrzljak, oboje studenti zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, dobitnici su Nagrade Essl koju u zemljama srednje i jugoistočne Europe najboljim mladim umjetnicima dodjeljuju bauMax i Vienna Insurance Group

Sabina Miletić primila je nagradu od Agnes Essl

Umjetničku nagradu Essl Art Award Cee namijenjenu mladim umjetnicima pokrenuli su austrijski kolekcionari bračni par Agnes i Karlheinz Essl, a dodjeljuje se u zemljama u kojima posluje tvrtka bauMax.

Stručni žiri pronalazi nove nade suvremene umjetnosti, a umjetnici iz užeg kruga natječaja potom sudjeluju u grupnim izložbama u reprezentativnim muzejima zemalja u kojima rade.

U Hrvatskoj je to Muzej suvremene umjetnosti u kojem do kraja mjeseca traje izložba radova finalista, među kojima i pobjednički radovi autora nagrađenih s po 3.500 tisuće eura i sudjelovanjem na izložbi pobjednika iz svih zemalja sudionica koja će biti u austrijskom muzeju Essl. Svi umjetnici predstavili su se dvama radovima, a najboljim su proglašeni radovi Sabine Mikelić i Martina Mrzljaka
Mikelić videom 'Kućni broj 376' tematizira vezu čovjeka i prirode te kolektivne i individualne, što prikazuje kroz zajedničku pjesmu članova svoje obitelji. Mrzljakov rad 'Red cone' je interaktivan, a posjetitelji će se sami uvjeriti kako mogu mijenjati izgled svjetlosne skulpture. Svojom instalacijom htio je vidjeti je li svjetlost fizička tvar kao i svaka druga koja je opipljiva.

Pavlovićev rad 'Bilo jednom na Zapadu'

Drugi njegov izloženi rad projekcija je video vijesti na disko kugli što u zatvorenoj izložbenoj komori MSU-a vrlo sugestivno predočava konfuziju koju stvara hiperprodukcija vijesti i brzi protok informacija. Uz dvoje laureata, posebnim pozivom na austrijsku finalnu izložbu nagrađen je Pavle Pavlović koji će izložiti svoje ulje na platnu naslovljeno 'Bilo jednom na Zapadu'. Poziv mu je uputila gospođa Essl koja je i priznala da su joj draže tradicionalnije umjetničke tehnike, no dostojanstvom modernog mecene izbor pobjednika koji dobivaju priliku za međunarodnu afirmaciju prepustila je struci.

Na proglašenju pobjednika bio je i ministar kulture Jasen Mesić koji je pokazao namjeru za osuvremenjivanjem državnih nagrada pa je najavio osnivanje nagrade za mlade umjetnike kako jedina kategorija ne bi i dalje bila ona 'za životno djelo'.