PREDSTAVLJEN PROGRAM

Mjeseca hrvatske knjige pod motom 'Čitanje 100 na sat'

13.10.2016 u 17:18

Bionic
Reading

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2016., koja tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, ove će se godine od 15. listopada do 15. studenoga održati pod motom 'Čitanje 100 na sat' koji, kako je istaknuto u četvrtak u Zagrebu, dodatno naglašava središnji fokus njezina održavanja, a to je poticanje čitanja

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture RH, a organizator, još od 1995., Knjižnice grada Zagreba.

'Već tradicionalno diljem Hrvatske od 15. listopada do 15. studenog održava se Mjesec hrvatske knjige. I ove godine, kao i svake, tih ćemo mjesec dana intenzivnije govoriti o knjizi i čitanju', kazala je članica programskog i organizacijskog odbora Ivančica Đukec Kero iz KGZ-a na konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici na Starčevićevu trgu.

Napomenula je da je manifestacija organizirana na dvije razine, sa središnjim programima – otvaranja, zatvaranja, okruglim stolom, nacionalnim kvizom za poticanje čitanja ili nekim programom od posebnog značenja – ali i na lokalnoj razini, gdje svaka ustanova, a uglavnom su to knjižnice, organizira svoje programe.

'Od prvog izdanja 1995., kada su u manifestaciji sudjelovale 102 knjižnice s 500-injak programa, narasli smo na ovogodišnjih 200-injak sudionika – dakle, gotovo sve narodne knjižnice u Hrvatskoj – s više od dvije tisuće programa', dodala je Đukec Kero.

Ove godine kao središnja tema Mjeseca knjige odabran je moto posvećen poticanju čitanja 'Čitam 100 na sat', vrlo aktualan 'u ovom užurbanom vremenu kada svi koji vole čitanje iskorištavaju svaku priliku da posegnu za knjigom', napomenula je.

Kao posebnost programa Đukec Kero izdvojila je svečanost otvorenja, koja će ove godine biti upriličena u Šibeniku a poklapa se s programom obilježavanja 950 godina od prvog spomena toga grada u ispravi kralja Petra Krešimira IV.; 150. obljetnice Narodne slavjanske čitaonice u Šibeniku, te 400 godina od objave knjige Fausta Vrančića 'Machinae novae'.

Nema radionica na Interliberu

Među središnjim događanjima ovogodišnjeg Mjeseca knjige ističu se i obilježavanje 150. obljetnice Čitaonice u Murteru, također 15. listopada; te čitateljski maraton 21. listopada, jednodnevna akcija čitanja u školama, vrtićima, domovima umirovljenika, na otvorenim prostorima i u knjižnicama.

Kao i svake godine, posebno se među programima izdvaja i Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se tradicionalno provodi u organizaciji Knjižnica Grada Zagreba – Hrvatskog centra za dječju knjigu i Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom. Ove godine održava se pod naslovom 'Čitam 100 na sat', a njegova završna svečanost uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada održat će se 15. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Članica Programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2016. Hela Čičko istaknula je da se za kviz moraju pročitati tri knjige – 'Krugovi na vodi' Snježane Babić Višnjić, 'Ljeto za pamćenje' Mire Gavrana, te 'Bio sam pas i opet sam' Nene Lončar, a interes za sudjelovanje u njemu je doista golem.

'Pobjednici će se znati početkom studenoga, a nadamo se i ove godine jednako dobrom odazivu kao i prošle, kada smo imali pet tisuća sudionika na 300 lokaliteta', napomenula je.

Najavila je još i akciju čitanja na glas za djecu školske dobi, te niz drugih događanja namijenjenih najmlađim čitateljima, a za roditelje svih prvašića i 'dobru vijest da tijekom tih mjesec dana svojeg prvašića mogu besplatno upisati u KGZ'.

'Godine 2011. u toj je akciji upisano 1.702 prvašića, a u 2015. čak njih 5.009', istaknula je Čičko.

U Virovitici će se 7. studenoga održati okrugli stol o poticanju čitanja, a posebnim će programima u Mjesecu knjige 2016. knjižnice sudionice manifestacije obilježiti Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga. Tim povodom, Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje godišnje priznanje Knjižnica godine za poticanje inovativnosti, kreativnosti i kvalitetu rada, a ove godine to priznanje dobiva Hrvatska knjižnica za slijepe.

Kao jednu lošu vijest, Đukec Kero je napomenula da ove godine, zbog financijskih razloga, Mjesec knjige neće sudjelovati u programima u sklopu sajma knjiga Interliber, gdje je tradicionalno na zagrebačkom Velesajmu organizirala niz besplatnih kreativnih radionica za djecu i mlade na temu poticanja čitanja.

Programska knjižica s cjelokupnim programom Mjeseca hrvatske knjige 2016. dostupna je u svim narodnim knjižnicama u Hrvatskoj, te na ovoj poveznici