25. LISTOPADA

'Gospoda Glembajevi' Branka Brezovca u zagrebačkom KIC-u

  • Autor: M.J.
  • Zadnja izmjena 21.10.2019 17:56
  • Objavljeno 21.10.2019 u 13:26
'Gospoda Glembajevi'

'Gospoda Glembajevi'

Izvor: Promo fotografije / Autor: EUROKAZ press

Kanonski dramski tekst najvećeg hrvatskog pisca 20. stoljeća, Miroslava Krleže, psihološka drama 'Gospoda Glembajevi', čija trajna aktualnost i dalje zapanjuje, a u produkciji Eurokaza te 'novom kazališnom čitanju' i ekstravagantnoj režiji iskusnog Branka Brezovca, bit će izvedena 25. listopada u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru.

Predstava je premijerno izvedena u srpnju na 8. festivalu Miroslav Krleža na Gvozdu. U Brezovčevoj viziji ulogu karizmatičnog dekadenta Leonea Glembaja tumači Mislav Čavajda, a kao bezosjećajan aristokrat Ignjat Glembaj nastupa hrvatski glumac s danskom adresom Zlatko Burić Kićo. Tajnovitu damu divlje prirode barunicu Castelli koju su u prošlosti glumile i neprežaljena Ena Begović i estradna zvijezda Severina, i to pod paskom istoga redatelja utjelovljuje mladi i talentirani glumac Domagoj Janković.

''Izvorno, 'Glembajevi' govore o propasti jedne velike kapitalističke obitelji, o načinu kako je veličina te obitelji nastala, kako se u lukavosti održavala i kako se perverzno rastočila. U doba današnje tajkunizacije, koja vlada svim tranzicijskim prostorima od Baltika do Soluna, čini nam se tema te drame ključna za hrabri ulaz u vibriranje teatarske suvremenosti i neporecive aktualnosti. Nemoral je uvjet i poluga glembajevskog bogatstva, ali prepredenost bezosjećajnosti uči se odavno na službenim školama i ustanovama. 'Glembajevi' su neka vrsta rentgena te bezosjećajnosti, koja i iznimke svojih pravila ne uspijeva presaditi u vrt razuma, već ih priklapa uz tvrde korijene dalekih nejasnoća i mutnih početaka...Nema spasa u naciji, nema nam morala, nema religioznosti, iskupljenja, savjesti. Ima 'mutno u nama' i s tim mutežom priznanja zasnujmo jedan održiviji svijet nepodnošljive osjećajnosti i prisiljene čovječnosti,' stoji u najavi predstave koja je nastala u produkciji Eurokaza.

  • +3

'Gospoda Glembajevi'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Eurokaz press

U ostalim ulogama pojavljuju se Suzana Brezovec kao sestra Angelika, Robert Španić kao klerik dr. Silberbrandt, prpošni Pavle Vrkljan igra sina adolescenta Olivera, a proletere Mario Strecha i Ivan Sirotić Grof. Glazbu je skladao Stanko Juzbašić, višeznačna scenografija povjerena je Ivani Knez, za kostime je zaslužna Suzana Brezovec, dok je impresivna svjetlosna rješenja donio Tomislav Maglečić.

Predstava će se u KIC-u izvesti i 27., 28. i 29. listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!