KULTURNJACI SUGLASNI

Ministrica Zlatar je u sukobu interesa, ali ...

Bionic
Reading

Nakon što je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prijavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa jer je imenovala Kulturno vijeće za knjigu i nakladništvo koje je dvotjedniku za kulturu Zarez u njezinu suvlasništvu dodijelilo 600 tisuća kuna, Ministarstvo kulture obrazlaže da se propust dogodio dijelom iz objektivnih razloga, poput dužine ostavinske parnice nakon smrti gospodina Borisa Marune, dijelom zbog nedovoljnog inzistiranja da se postupak prenošenja privede kraju. Za mišljenje smo upitali i kulturnjake koji ne niječu formalni sukob interesa, no nalaze opravdanja u korist aktualne ministrice

Potpora Zarezu kao i prošlih godina

'Iznos takve potpore za 2010, 2011. i 2012. donijela su Vijeća za knjigu i nakladništvo u sasvim različitim sastavima. Novo Vijeće za knjigu i nakladništvo u kojem je sudjelovao i g. Dean Duda formirano je 4. srpnja 2012. i odlučivalo o prijavama za 2013. te donijelo odluku da s istim iznosima nastave s potporama i za Zarez i Vijenac', kazala je Nataša Petrinjak.

Glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak istaknula je da su pokrenuli postupak Izmjena i dopuna Zakona o kulturnim vijećima koji je u četvrtak usvojen na sjednici Vlade i upućen Saboru na usvajanje.

'Članice i članovi vijeća neće moći sudjelovati u raspravi niti odlučivanju o pitanjima koja se odnose na projekte u kojima oni sami sudjeluju ili s njima povezane osobe', istaknula je Petrinjak.

Također je objasnila da je još 2012. na Skupštini članova trgovačkog društva Druga strana d.o.o. (nakladnika Zareza) Andrea Zlatar Violić na vlastiti zahtjev razriješena dužnosti direktorice tog nakladnika. Istom prilikom pokrenula je postupak za prenošenje poslovnog udjela, a što je navela i u imovinskoj kartici nakon stupanja na dužnost ministrice kulture.

'Dijelom iz objektivnih razloga, poput dužine ostavinske parnice nakon smrti g. Borisa Marune, djelom zbog nedovoljnog inzistiranja da se postupak prenošenja privede kraju, postupak prenošenja poslovnih udjela nepotrebno se odužio', obrazložila je glasnogovornica Andree Zlatar Violić ističući da je povezivanje potpore za dvotjednik Zarez i davnog angažmana u nakladniku Druga strana d.o.o. neutemeljeno, jer dvotjednik Zarez, kao i Vijenac, već četiri godine dobiva potporu u vrijednosti 600.000 kuna.

Razgovarali smo i s Ninom Obuljen koja je zaposlena u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, a bivša je državna tajnica u Ministarstvu kulture gdje je bila zadužena za medije i kulturu.

Upozorila nas je na javnu raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kulturnim vijećima u kojoj je sudjelovala u rujnu prošle godine te nas uputila na svoj komentar raspravi u kojem kaže da je 'provedba odredbi o sukobu interesa doista u praksi bila neprovediva i postojao je objektivni problem nepoštivanja Zakona u pojedinim slučajevima, ali potpuno ukidanje odredbe o sukobu interesa samo će dovesti do gore situacije u kojoj će biti moguće da su svi članovi pojedinog vijeća u samom startu u eklatantnom sukobu interesa'. Bio je to njen komentar na Prijedlog objavljen na internetskoj stranici Ministarstva kulture

Bivši urednik Zareza danas radi u Ministarstvu kulture

Bivši glavni urednik Zareza Boris Postnikov od prije nekoliko mjeseci je zaposlen kao viši savjetnik za medije u Ministarstvu kulture koje vodi Andrea Zlatar Violić, dok je jedan od suvlasnika Druge strane d.o.o. Dean Duda član Vijeća koje je donijelo odluku dodijeliti Zarezu 600 tisuća kuna.

U razgovoru za tportal, nedavno imenovani glavni urednik Zareza Nenad Perković kaže da ih je u redakciji sve to na neki način zateklo, jer, kako je rekao, 'mi radimo svoj posao, a mladi dečki i cure koji su ovdje s time nemaju nikakve veze. S druge strane, u Zarezu je svake godine neka kriza, naročito kad se dođe do raspodjele novca.'

Perković smatra da 'naravno nije formalno u redu' što oni koji odlučuju o financiranju Zareza imaju udjele u njegovu vlasništvu, ali da je 'riječ o šlamperaju', jer su osnivači Zareza, koji 'su otišli drugdje raditi ili na nove pozicije' propustili 'srediti sve repove koje su iza sebe ostavili'.

Za mišljenje smo upitali i Nadeždu Čačinovič, članicu Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo, koja je kazala da je komisija radila u okviru zadanog, bez utjecaja i po najboljoj savjesti. I sama kaže da se formalno radi o sukobu interesa, no isto tako, jasno je i da se radi o neprofitnoj organizaciji te da suvlasništvo ministrice Zlatar nije podloga za ostvarivanje interesa.

Istaknula je kako je jasno da je većina ljudi uključena i u projekte o kojima odlučuje, no da ona, primjerice, nije bila na sastanku kad se odlučivalo o dodjeli potpore PEN-u, kojim predsjeda, te napomenula da je gotovo nemoguće izbjeći tragove sukoba interesa u tako maloj sredini kao što je Hrvatska. 'Na sastancima Kulturnog vijeća mi prijavljujemo ako imamo vezu s nečim na dnevnom redu, čak prijavljujemo i trajna prijateljstva', rekla je Čačinovič.

Na sličnom tragu je i odgovor Velimira Viskovića koji podsjeća da je 'preklapanja bilo i proteklih godina' te da je sjedio i sam u Vijeću za knjigu kada su članovi bili neki nakladnici, koji su se pri glasanju suzdržali kad se odlučivalo o njihovim projektima.

'Nemoguće je naći nekoga tko nije u koliziji', tvrdi Visković i napominje da je 'smiješno govoriti da se itko materijalno okoristio, jer izdavanje kulturnih časopisa nije građevinarstvo' pa se često 'radi i besplatno'. Siguran je i da 'formalno navedeni kao vlasnici Zareza nemaju materijalne koristi', naglašavajući da se na zagrebačkoj kulturnoj sceni 'svi poznaju'.