oštećen u potresu

Ministrica kulture provjerila kako teče obnova Glazbenog zavoda: Proradit će u ljeto 2026.

19.06.2024 u 13:23

Bionic
Reading

Hrvatski glazbeni zavod (HGZ) nakon uspješno provedene konstrukcijske obnove nastavlja s radovima i cjelovitom obnovom, a očekuje se da će se novim programima koji spajaju tradiciju i nove tehnologije otvoriti u jesen 2026., najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je nakon obilaska radova kako je strašna tragedija koja je pogodila Zagreb i Petrinju ujedno i otvorila mogućnost za obnovu mnogih prostora koji su bili zapušteni, a iznimno su vrijedni.

"Preuzeli smo obnovu više od 400 pojedinačnih zgrada u području sjeverozapadno Hrvatske, a kada se gleda cjelina od oko milijardu i petsto milijuna eura iz Fonda solidarnosti, trećina je realizirana putem Ministarstva kulture i medija", istaknula je.

Za projekt HGZ-a Ministarstvo je dosad osiguralo nešto malo manje od 30 milijuna eura, a kad se druga faza završi uložit će se i dodatna sredstva u opremanje. "Drago mi je da se nakon obnove HGZ neće samo obnoviti i protupotresno učvrstiti, nego i dobiti niz novih funkcija i osuvremenjenih prostora, napomenula je ministrica.

Roman Šilje, glavni projektant obnove, rekao je da se uz fizičku obnovu zgrada nakon potresa gradi i njihova struka, znanje, uspostavljaju se novi protokoli i vrijednosti koji će doprinijeti razvoju društva.

Dovršetak radova očekuje do travnja 2026. godine, nakon čega slijedi nekoliko mjeseci restauratorskih i konzervatorskih radova i opremanje, a potom i otvaranje u jesenskoj sezoni.

Predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković rekla je da će tradicionalne programe zadržati u velikoj i maloj dvorani, dok se u nekadašnjem potkrovlju otvara nova, multimedijalna dvorana s više funkcija,180 mjesta i studijem, digitaliziranim arhivom i knjižnicom.

"Budući program bit će puno drugačiji, bolji, jači smjeliji, kombinirat ćemo tradiciju s novim tehnologijama i načinima prezentacije. Uključivat ćemo što više ljubitelja glazbe, djece, mladih, odrasle, amatere, profesionalce, glazbene škole", najavila je.

Hrvatski glazbeni zavod osnovan je kao društvo ljubitelja glazbe 1827. godine, pa će u sezoni ponovnog otvorenja proslaviti 200. obljetnicu osnutka. Sama zgrada sagrađena je 1876. donacijama Zagrepčana i preživjela je dva velika potresa, 1880. i 2020.

U prvom je došlo do oštećenja stubišta koje vodi u koncertnu dvoranu, a neke od zahvata obnove izveo je slavni Herman Bollé. Od 1989. zgrada je zaštićena kao spomenik kulture, te od 2002. i kao kulturno dobro. Nakon potresa 2020. prve skele postavljene su u rekordnom roku, krenulo se s hitnom sanacijom te počelo s izradom projekta konstruktivne i statičke obnove.

S Ministarstvom kulture potpisan je ugovor o dodjeli 57 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti, krajem listopada 2021. kreće konstrukcijska obnova, koja je završena 2023. u zadanim rokovima, a HGZ je uspio povući čak 97 posto ugovorenih sredstva iz tog fonda.

U rujnu 2023. s Ministarstvom je potpisan dodatak Ugovoru za provedbu cjelovite i energetske obnove u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, za čiju provedbu ima na raspolaganju 22.216.886,16 eura bespovratnih sredstava i rok do 30. lipnja 2026.

Izvođač radova cjelovite obnove i energetske obnove je tvrtka Graditelj svratišta, a interijerskih restauratorsko konzervatorskih radova tvrtka Restaurator.