PILOT-PROJEKT

Ministarstvo kulture daje 500 tisuća kuna za razvoj publike

18.09.2017 u 13:50

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture objavilo je 18. rujna Poziv za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Hrvatskoj za 2017. Prijave na natječaj, koji je trenutno u pilot-fazi, traju do 20. listopada, a Ministarstvo, kako je na konferenciji rekla ministrica Nina Obuljen Koržinek, osigurava 500.000 kuna

Pod pojmom 'razvoja publike' u natječaju misli se na aktivnosti koje se poduzimaju da bi se dodatnom potporom poticalo sudjelovanje u kulturi i umjetnosti te ispunile potrebe i interesi publike, objasnila je voditeljica programa Maja Zrnčić.

S programima kojima je cilj razvoj publike u kulturi prijaviti se mogu sve pravne i fizičke osobe koje se bave kulturom u Hrvatskoj (izvedbene i vizualne umjetnosti, književnost, osobito programi poticanja čitanja, kulturna baština i film, kao i programi međunarodne kulturne suradnje). Posebna će se pozornost posvetiti interdisciplinarnim programima koji nastoje povezati kulturu i umjetnost s drugim područjima društvenog djelovanja.

U tijeku je, kako je rekla Maja Zrnčić, izbor članova posebnog Stručnog povjerenstva za odabir programa koji potiču razvoj publike u području kulture.

Ministrica Obuljen Koržinek pojasnila je da je ovo tek pilot natječaja.

  • +2
Ministarstvo kulture objavilo natječaj za razvoj publike u kulturi Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Kroz intervjue s dionicima s područja kulture te različite studije i istraživanja uočili smo da je u Hrvatskoj velik broj kulturnih djelatnika iznimno angažiran u različitim projektima koji se bave razvojem i poticanjem publike, no sadašnji sustavi javnog financiranja, državni i na razinama gradova, rijetko ih prepoznaju kao kategoriju i u velikom broju iznimno vrijedni napori se financiraju vlastitim sredstvima ili sredstvima iz drugih izvora', pojasnila je Obuljen Koržinek.

Pitanje razvoja publike ključno je, rekla je, ne samo u financijskoj perspektivi Europske unije ili kroz projekt Kreativna Europa, već i u kulturnim politikama većine europskih država, pa i u Hrvatskoj. 

'Naša je ideja da natječaj bude za nekoliko mjeseci odmaknut od rezultata Javnog poziva za financiranje programa u kulturi, tako da se sredstva mogu koristiti kao komplementarna i da se kroz poziv dodatno ulože kako bi se privukla publika', dodala je.

'Nakon što se usvoji Nacionalna strategija poticanja čitanja jednim dijelom ju namjeravamo financirati iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a razmatra se i mogućnost da se projekt 'Ruksak (pun) kulture' financira iz tog fonda', rekla je ministrica.

Ministarstvo kulture izdvojit će ukupno 500.000 kuna za provedbu programa koji potiču razvoj publike u kulturi za 2017. godinu, a najmanji iznos koji će se dodjeljivati je 20.000 kuna.

Odabrani programi će se, kako je istaknula Obuljen Koržinek, provoditi od 1. prosinca 2017. do 1. rujna 2018.

Više o uvjetima natječaja pročitajte na stranici Ministarstva kulture.