DOKUMENTARAC

Michel Houellebecq i Iggy Pop zajedno u filmu kao dobri frendovi

24.11.2016 u 08:40

Bionic
Reading

Francuski pisac Michel Houellebecq i američki glazbenik Iggy Pop, inače međusobni poštovatelji, zajedno se pojavljuju u dokumentarnom filmu ‘To Stay Alive - A Method’ Nizozemca Erika Lieshouta koji je ovih dana imao premijeru na najpoznatijem svjetskom festivalu dokumentaraca, amsterdamskoj IDFA-i

Kako piše britanski The Independent, francuski je pisac Michel Houellebecq kao nesretni tinejdžer bio veliki fan punk ikone Iggyja Popa, koji je pak kasnije postao obožavatelj Houellebecqovih romana poput ‘Elementarnih čestica’ i ‘Širenja područja borbe’.

Poštovanje iz daljine pretvorilo se u prijateljstvo i suradnju kada su se Houellebecq i Iggy Pop konačno upoznali 2009., što je rezultiralo i time da je Pop snimio i dva albuma na francuskom, jeziku koji inače jedva govori.

Dvojicu je umjetnika spojio nizozemski novinar i dokumentarist Erik Lieshout, a oni su mu se odužili sudjelovanjem u dokumentarcu ‘To Stay Alive - A Method’ koji je nedavno imao svjetsku premijeru u Amsterdamu.

Lieshoutov se film bavi umjetnicima s psihičkim problemima koji se bore stvarati unatoč uvjetima koji su daleko od idealnih te je baziran je jednom eseju koji je napisao Houellebecq. On i Iggy Pop su pak među najprominentnijim umjetnicima koji se pojavljuju u filmu, za koji je Pop napisao i pjesmu.

Lieshout pak kaže da su se pisac i glazbenik pokazali kao izvrsni suradnici na filmu, a vjerojatno će sljedeće godine ići u kinodistribuciju.