OGRESTA POGODIO

Među nominiranima za europskog Oscara nema filma 'S one strane'

07.11.2016 u 13:39

Bionic
Reading

U Sevilli su u subotu proglašeni filmovi nominirani za Europske filmske nagrade (EFA), a među njima se nije našao jedini hrvatski kandidat, film Zrinka Ogreste 'S one strane'

Iako su strani promatrači o Ogrestinom filmu govorili kao o ozbiljnom kandidatu za nominacije za oba Oscara, sam autor nije imao iluzija dajući mogućnosti da bude nominiran za europskog Oscara čak manje šanse nego za onog američkog.

'Sustav glasanja Europske filmske akademije filmove malih kinematografija poput hrvatske odmah stavlja u autsajderski položaj, neovisno o njihovoj kvaliteti', rekao je Ogresta Slobodnoj Dalmaciji, uz konstataciju da su mu šanse otprilike kao za dobitak na lotu.

Najviše nominacija za ovogodišnju nagradu dobio je njemački film 'Toni Erdmann' redateljice Maren Ade. Osim za najbolji film, nominiran je za najbolju režiju, scenarij te najbolju mušku i žensku ulogu.

S četiri nominacije, za najbolji film, režiju, glumca i scenarij, slijedi ga britanski film 'Ja, Daniel Blake' Kena Loacha, dok po tri nominacije imaju španjolski film 'Julieta' Pedra Almodovara i francuski erotski triler 'Elle' Paula Verhoevena. Uz nominaciju za najbolji film, 'Julieta' i 'Elle' nominirani su za najbolju režiju te najbolju glumicu.

Sve ostale nominacije možete pogledati ovdje

Nagrade će biti dodijeljene 10. prosinca na svečanosti u poljskom gradu Wroclawu, Europskoj prijestolnici kulture 2016. Tada će se znati i dobitnik Nagrade publike, a između 12 filmova za koje je publika glasovala od 1. rujna do 31. listopada na stranicama EFA-e nalazi se i film Dalibora Matanića 'Zvizdan'