NOVA SEZONA

Marija Koruga i Ivana Tkalčić otvaraju jesenski program u Laubi

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 26.08.2019 12:42
  • Objavljeno 26.08.2019 u 12:42
Marija Koruga,'Prisutne'

Marija Koruga,'Prisutne'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Lauba

Nakon ljetne stanke, Lauba će 27. kolovoza započeti jesenski program otvorenjem dviju samostalnih izložbi – Marije Koruge pod nazivom 'Prisutne' i Ivane Tkalčić pod nazivom 'BWPWP / Back When Pluto Was a Planet'

Izložbom crteža i akvarela velikog formata nastalih temeljem istraživanja o o znamenitim hrvatskim ženama kroz povijest, Marija Koruga upućuje na potrebu da se povijest redefinira i interpretira kroz suvremenu prizmu. Nastavljajući se na svoje prethodne projekte koji su se bavili reinterpretacijom svjetske i hrvatske povijesti likovnih umjetnosti (serija slika 'Obična promatračica', 'Iz povijesti'), novi ciklus radova koji izlaže Laubi tematski obuhvaća povijest hrvatskih znanstvenica i umjetnica koje nisu isključivo unutar likovnih područja (Vesna Parun, Marija Monterisi, Bara Kramarić, Dora Filipović, Ana Maletić, Renata Kroneisl-Rucner, Dora Pejačević, Zdenka pl. Makanec i Mira Hercigonja).

Svojim slikama Marija Koruga kontinuirano propituje rodni, umjetnički i nizove drugih proživljenih i mogućih identiteta u odnosu na prirodne i društvene okvire, a ovim ciklusom skreće fokus na pitanje ženskog rada i potrebu za njegovim vrednovanjem.

Na konferenciji Međunarodne astronomske unije 24. kolovoza 2006. u Pragu odlučeno je da se Pluton više neće smatrati devetim planetom. Iste godine, 26. rujna, Facebook je postao dostupan svima starijima od 13 godina s važećom e-mail adresom.

Izložba Ivane Tkalčić 'BWPWP / Back When Pluto Was a Planet' obuhvaća različite aspekte autoričinog izražaja kroz medije koji uključuju video radove, arhivske i dokumentacijske materijale, kolaže, objekte i instalacije.

U središtu njenog umjetničkog istraživanja je utjecaj obitelji i genetičke obiteljske podloge na pojedinca te na formiranje prve percepcije o svijetu kroz obiteljska sjećanja s jedne strane te s druge utjecaj novih tehnologija i društvenih mreža na percepciju pojedinca.

Pri izradi radova koristi dokumente i objekte sentimentalne vrijednosti koji kroz proces rada, kao elementi koji ga čine, dobivaju novi oblik i dodatna značenja. Kroz svoje radove istražuje promjene u tehnologiji i načine na koje ona preoblikuje našu svijest i način razmišljanja. Nerijetko u radovima uključuje reference na prvobitni internet i načine komunikacije koji su se posljednjih godina značajno promijenili.

Obje izložbe moći će se razgledati do 10. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!