OPOZICIJA SALONU MLADIH

Manifestacija koja odmiče mlade umjetnike od institucija

17.07.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Umjetnici Stipan Tadić i Vladimir Tatomir organizirali su Antisalon 2014, manifestaciju koja je nastala kao opozicija Salonu mladih. Održat će se 18. srpnja od 20 sati u Galeriji Jogurt AKC-a Medika

Antisalon je manifestacija nastala 2012. kao opozicija Salonu mladih, poznatom programu HDLU-a.

'Cilj je olakšati mladim umjetnicima vidljivost, omogućiti im da izlažu i taj proces maksimalno pojednostavniti i odmaknuti ga od institucija, 'očistiti' sve ono što stoji na putu između autora, njegova djela i publike. To je posebno važno ove godine kada su se mnogobrojni umjetnici osjetili zakinutima pozivnim tekstom Salona mladih koji su doživjeli ograničavajućim i isključujućim.

Upravo je iz tog razloga Antisalon ove godine svojevrsni Salon odbijenih i platforma za izlaganje zakinutih, prostor koji prihvaća sve radove bez ikakvih ograničenja', stoji u najavi organizatora.

Odmakom od institucija i izostankom selekcije, propituje se uloga žirija i kritičara, ali i daje prilika izlagati svim umjetnicima koji su natječaj Salona mladih doživjeli kao pokušaj da se čitava hrvatska suvremena umjetnost svede u uske okvire i time isključi sve one koji se izražavaju drukčijim sredstvima.