10. godina monte librića

Mali-veliki festival okuplja umjetnike i kreativce

19.04.2017 u 13:38

Bionic
Reading

Jubilarni, 10. festival dječje knjige Monte Librić od 24. do 30. travnja 2017. održava se u Puli

Deseti festival dječje knjige Monte Librić svečano se otvara u ponedjeljak, 24. travnja 2017. u 11 sati u Zajednici Talijana Pula-Circolo i trajat će do 30. travnja.  Tema ovogodišnjeg Monte Librića je Lutka i ja 2+2. Lutka kao literarni lik i česti protagonist priča i bajki, lutkarstvo i lutkarske predstave kao medij koji je blizak djeci bit će u središtu pozornosti. Sve to moguće je zahvaljujući ovogodišnjoj suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku i njenim nadaleko poznatim Odsjekom za kazališnu umjetnost na kojem se izvode studiji glume i lutkarstva.

Lutke će preplaviti Circolo, a u najavi festivala i cijeli grad, ističe direktorica Monte Librića Slavica Ćurković.

'Bit će ih na zidinama grada, na Herkulovim vratima, na terasi Circola, u Velikoj sali, na Otvorenoj sceni. Bit će i onih divovskih lutaka, ali i malih ginjolki, zijevalica... Pojavljivat će se kao veseli domaćini Librića, kao zaneseni čitatelji okruženi knjigama, kao nestašni voditelji programa, protagonisti kazališnih predstava...U programe Librića unijet će kazališni duh i magiju lutkarstva, a dani s njima, osjećam, bit će puni smijeha kojeg nam u ovim vremenima toliko nedostaje', rekla je Ćurković.

Deseta godišnjica Monte Librića, za njegovu osnivačicu, Magdalenu Vodopiju, direktoricu Sajma knjige u Istri, bila je prigoda za podsjećanje na početke.

Velika obljetnica 'malog' festivala

'Obilježavamo veliku obljetnicu 'malog' festivala koji je nastao u sklopu manifestacije Sa(n)jam knjige u Istri, u prosincu 2008. godine. Pamti se još bajkoviti tunel prema prvom katu Doma hrvatskih branitelja koji je osmislio Mauricio Ferlin, zatim ilustracija Maje Celije, prva himna Vlatka Ivandića u čast Libriću, neviđena gužva, nasmiješena lica pulskih mališana i slogan koji prati ovaj festival do današnjih dana: 'Monte Librić, osmo pulsko brdo puno knjiga', rekla je Magdalena Vodopija.

Drugi početak dogodio se 'odcjepljenjem' od 'velikog' Sajma, u proljeće 2012. godine kad se Monte Librić preselio u Circolo. Na vrhu 'osmog pulskog brda' do kojeg se dolazi prolaskom kroz najstarija gradska vrata Pule, Herkulova vrata, publiku je dočekala kućica iz bajke – Librić kućica. Otad je Monte Librić dvojezičan, na njemu se prožimaju programi na talijanskom i hrvatskom jeziku i oživljava duh i karakter Pule i Puležana, koji nerijetko u jednoj rečenici koriste i hrvatske i talijanske riječi.

'Tijekom deset godina prošlo je Monte Librićem mnoštvo autora: književnika, ilustratora, glazbenika i glumaca. Na Monte Libriću osmišljen je niz originalnih programa, stvoren niz likova koji su postali sinonimi Librića i prijatelji malih Puležana: Baka Librić, Librice, Knjigomor, Tone i Tonka...A sam Monte Librić nije više 'mali festival' kako su ga dugo zvali oni koji su ga osmislili. Nakon deset godina to je najznačajniji dječji festival knjige u Hrvatskoj i što je najvažnije - festival koji djeca vole. Monte Librić je također platforma gdje se okupljaju kreativni i talentirani autori koji stvaraju za djecu', rekla je Vodopija.

Hrvatski i talijanski programi za djecu

Autor koji je nastupio na svih deset dosadašnjih Monte Librića je poznati hrvatski pisac za djecu Mladen Kušec, a on u Pulu dolazi i ove godine. Među autorima koji će nastupiti su i Davor Schunk, Nena Lončar, Margareta Peršić, Corina Ana Penić, Andrea Petrlik Huseinović...Program Monte Librića Libar po našu posvećen je pak pulskim i istarskim autorima i temama. Ove godine u njemu gostuju Milena Joksimović i Vibor Juhas, autori izvrsne pop-up slikovnice Gladijatori,  u kojoj je jedan od glavnih likova pulska Arena, i Tatjana Pokrajac Papucci s poetskom slikovnicom na čakavici Iščen bičve.

U programu Knjige papam ove će godine mališanima o svojim iskustvima čitanja i svojoj vezanosti uz knjigu govoriti plivački prvak Gordan Kožulj i poznati umjetnički par: redatelj Dalibor Matanić i glumica Helena Minić Matanić. Autor iz daljine ove je godine Srđan Dragojević, kultni filmski redatelj koji u Pulu dolazi sa slikovnicom Kakagrad, urnebesno humorističnom pričom o odvikavanju djeteta od pelena.

Zajednica Talijana Pula kreativni je partner Monte Librića u ostvarenju programa Più che una storia koji donosi program na talijanskom jeziku. Selektorice Tamara Brussich i Liana Diković ove godine na Librić dovode dva priznata talijanska dječja pisca: dolaze nagrađivana autorica Anna Vivarelli koja je napisala više od 50 knjiga za djecu i Stefano Bordiglioni, prava zvijezda kad je riječ o dječjim piscima u Italiji. On je ne samo pisac, već i poznati autor televizijskih emisija za djecu na RAI 3. Dolaze također Giulio i Giovanni Settimo s poetičnom kazališnom predstavom Priča u b-molu. Talijanski program obogaćen je nizom kreativnih radionica na talijanskom jeziku za djecu i učitelje, filmskim programom, kazališnim krokijima...

Osijek na Libriću

S osječke Umjetničke akademije dolazi scenografkinja Librića Saša Došen, kao i Stanislav Marijanović, autor ilustracije koja krasi plakat i sve materijale ovogodišnjeg Monte Librića. S Odsjeka za kazališnu umjetnost na Librić stižu studenti i profesori koji su osmislili 'lutkarski Librić'. Mnogobrojne kreativne radionice za djecu, kao i one za učitelje i odgajatelje posvećene su ovogodišnjoj temi – lutkama. I u ovom segmentu Monte Librića ističe se Umjetnička akademija u Osijeku te njeni profesori i asistenti Livija Kroflin, Hrvoje Seršić, Katica Šubarić, Nenad Pavlović, kao i Puležan s osječkom adresom, Robert Raponja.

Također Puležanka s osječkom adresom, glumica Petra Blašković, autorica je kazališne priče o ljepoti jednostavnosti, nazvanoj Recikl(art)aža, a osim nje izvodi je i glumac Antonio Jakupčević. Dogodit će se i jedna neobična  izložba lutaka, I lutke čitaju knjige, koju su stvorili osječki studenti lutkarstva. Naime, upravo na osječkoj akademiji kao jedini u Hrvatskoj, ali i u široj regiji, u akademskoj godini 2014./2015. osnovan je preddiplomski sveučilišni studij kazališnog oblikovanja. Na njemu se obrazuju budući kostimografi, scenografi, oblikovatelji lutaka i lutkarski tehnolozi.

Monte Librić okuplja 60 hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze sa svojim najnovijim naslovima za djecu. Velik izbor knjiga nadopunjavaju nakladnici iz Italije. Ovogodišnji partner – nakladnik Librića je Školska knjiga koja dolazi, ne samo s knjigama i autorima, već svojim zanimljivim radionicama za djecu, učitelje, odgajatelje i knjižničare. Organizator Monte Librića je Sa(n)jam knjige u Istri, a suorganizatori su Castropola i Zajednica Talijana Pula.