ANTIRATNI KLASIK

Majka Courage predstavljena na splitskim ulicama

16.11.2013 u 20:26

Brechtova Majka Courage na splitskim ulicama

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

Premijera antiratnog klasika Bertolta Brechta građanima Splita u subotu, 16. studenog, u podne najavljena je i predstavljena prigodnim performansom, objavom na megafonu i koncertom na splitskim trgovima i ulicama

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će izvesti 'Majku Courage i njezinu djecu' u petak. 22. studenog. Klasik Bertolta Brechta po mnogima je najbolja drama dvadesetog stoljeća i vjerojatno najznačajnije proturatno djelo cjelokupne dramske literature. Splitski glumci premijeru su najavili izvedbom songova iz predstave. Tekstove za songove u predstavi je napisao Predrag Lucić, a uglazbio ih je Drago Ivanuš

Performans je počeo pred zgradom splitskog kazališta, pa kroz Marmontovu ulicu u kojoj su izveli dvije pjesme, dalje na Rivi, Voćnom Trgu, ispred Željeznih vrata i na kraju na Pjaci. Na glavnom gradskom trgu ispred kafića No Stress održana je i konferencija za medije. Predstavu je nakon objave megafonima po gradu najavio i intendant Tonći Bilić

Redatelj Dušan Jovanović naglasio je da je predstava zapravo vrlo aktualna i danas. Tridesetogodišnji rat iz drame Jovanovića podsjeća na poraće u zemljama bivše Jugoslavije u kojima se već petnaestak godina živi u svojevrsnom izvanrednom stanju i osjećaju se posljedice sukoba. 'Majka Hrabrost je simbol i metafora današnjeg vremena i svih onih ljudi koji su na ovim prostorima izgubili zemlju, kuću, rodbinu ili djecu i posljedice tog rata još traju', rekao je proslavljeni režiser klasika iz 80-ih poput, primjerice, Oslobođenja Skoplja ili Karamazovih.

Zoja Odak je posebno istaknula ličnost i karakter Majke Courage koja bez ustezanja izjavljuje da je njezin cilj sa svojom djecom preživjeti taj rat po svaku cijenu. Odak je nadodala da je Brecht u prvi plan istakao ženu, samohranu majku koja hrabro i stoički kroči kroz brutalan i surov svijet rata i ona zapravo u drami rješava sve probleme.

Predrag Lucić je izjavio da mu je bilo zadovoljstvo odgovoriti na poziv Dušana Jovanovića da napiše songove za Brechtovu dramu. 'To je antiratna poema o onima kojima nikada nije dosta rata, gomilanja novca i svega što rat prati', kratak i jasan je bio Lucić.

Splitsku predstavu režira Dušan Jovanović, a naslovnu ulogu Majke Courage tumači nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak. Osim Zoje Odak protagonisti u ovoj ansambl-predstavi su Ana Franić, Pere Eranović i Matko Petrić u ulogama njezine djece te Arijana Čulina, Žarko Radić i Trpimir Jurkić.

'Majku Courage i njezinu djecu' Brecht je napisao 1939. nakon nacističke okupacije Poljske. Svoje likove smjestio je u rano 17. stoljeće u Europu, u kojoj bjesni tridesetogodišnji rat. Kantinjerka Anna Fierling s nijemom kćeri Kattrin i sinovima Eilifom i Švicarskim sirem obilazi ratišta, a rat joj je sredstvo preživljavanja.