EPSKA PRIČA

'Mahmut i Merjem' otvaraju Tjedan turskog filma

19.05.2015 u 18:25

Bionic
Reading

Filmom 'Mahmut i Merjem' redatelja Mehmeta Ade Oeztekina u utorak u Zagrebu počinje ovogodišnji Tjedan turskog filma, u sklopu kojega će se do 24. svibnja prikazati dvanaest nagrađivanih filmova suvremenih turskih autora

Prvi od njih, 'Mahmut i Merjem', epska je priča o ljubavi između mladog muslimana, sina dugogodišnjeg vladara Gendžea, i kćeri kršćanskog monaha. Kada Merjemin otac sazna za ljubav svoje kćeri, odvodi je, a Mahmut, koji za razliku od oca vjeruje u slobodu, mir i humanost, kreće za njima. U filmu glumi i hrvatska glumica Kristina Krepela.

Četvrti Tjedan turskog filma donosi recentnu tursku produkciju, s naglaskom na posljednjih desetak godina, ali i najnovije uratke. Prikazat će se, među ostalim, 'Kalup', priča o usamljenom čovjeku koji 18 godina ustrajno traži sina nestalog nakon što je odveden u pritvor, film 'Džan' o bračnom paru koji ne može imati djecu, što rješava na nezakonit način, i 'Čestica', drama o ženi koja traži posao kako bi spasila obitelj od siromaštva.

Temi Prvog svjetskog rata posvećena su čak tri filma – '120', utemeljen na istinitoj priči o 120 djece koja su osmanskoj vojsci nosila prijeko potrebno oružje, 'Posljednje pismo' i 'Galipolje - kraj puta'. Film 'Duga priča' snimljen je prema knjizi Mustafe Kutlua o Aliju, koji je kao dijete ostao siroče i sa svojim djedom Sulejmanom napustio Bugarsku doselivši se u Tursku, a 'Mu tiya mu - Tajanstvena melodija' je film za djecu o paralelnom svijetu punom tajnih moći, nakon kojega će se održati radionica turskog suvenira 'plavo oko'.

'Yozgat blues' govori o neobičnom pjevačkom paru koji odlazi na angažman u provincijski gradić, 'Djevojka s crvenom maramom' adaptacija je kratke priče kirgiškog pisca Chingiza Aitmatova o djevojci sa sela koja se zaljubljuje u vozača kamiona iz Istanbula, a 'Ljubav voli slučajnosti' romantična priča o sudbonosnim susretima.

Filmovi će se prikazivati u kinu Europa dok će se na Trgu Petrice Kerempuha od 20. do 24. svibnja prikazati filmovi s prošlih Tjedana, svirati autentična glazba, ispijati turska kava i kušati razne turske delicije.

Ulaz na projekcije je besplatan, a organizator je Hrvatsko-turska udruga prijateljstva, koja organizira edukativne i kulturne programe s ciljem povezivanja dviju zemalja. Suorganizator manifestacije je Institut Yunus Emre.