'HAMLET' U DUBROVNIKU

Magelli: 'Sve su inteligentne glave otkupljene. Prodali su svoju ulogu za bijedne pare'

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2019 15:45
  • Objavljeno 22.07.2019 u 15:45
Željka Udovičić Pleština, Paolo Magelli i Dora Ruždjak Podolski na predstavljanju predstave 'Hamlet'

Željka Udovičić Pleština, Paolo Magelli i Dora Ruždjak Podolski na predstavljanju predstave 'Hamlet'

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Tragedija 'Hamlet' Williama Shakespearea u subotu, 27. srpnja će u režiji Paola Magellija i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla kao prva dramska premijera biti izvedena na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, na tvrđavi Lovrjenac.

Redatelj predstave Paolo Magelli u ponedjeljak je izjavio na konferenciji za novinare kako je 'Hamlet', nakon sedam mjeseci rada na tekstu, u njemu i progovorio.

Hamleta je nazvao vrhunskim inteletualcem te upitao kako to da danas u Europi više nema intelektualaca koji se glasno ne slažu. 'Sve su inteligentne glave otkupljene. Prodali su svoju ulogu za bijedne pare. Rasprodaja je gotova i ostali smo na kontinentu pustoši. Hamlet je otkupljen svojim opsesijama i u tome je čist. Zato ga i volim, ali me i nervira jer prepoznajem sebe, moje nedjelovanje i odustajanje od bunta', poručio je.

Paolo Magelli

Paolo Magelli

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dramaturginja Željka Udovičić Pleština napomenula je kako postoji jasan stav u pristupanju prilagodbi teksta, ali se iz osobne perspektive suvremenog čitanja otkrivaju novi motivi.

'Ti motivi postoje već stoljećima, a taj tekst ne da ih omogućava, već ih i zahtijeva. Zato tekst traži odgovornost i zato mi je fascinantan. Naš Hamlet nije ni naivan ni mlad, nema entuzijazma i neutemeljenih mladenačkih zanosa. Čovjek je izgrađenih stavova u vremenu duhovne ugroženosti', rekla je Udovičić Pleština.

 Glumac Frano Mašković na svoju ulogu Hamleta gleda kao na veliki izazov i priliku.

'Nastojao sam da mi ništa ne zbunjuje volju, da uvijek hoću, mogu i moram. I da nikad nisam umoran te da skačem u prazan bazen bez pitanja što će se nakon toga dogoditi. Nastojao sam ne otvarati poznate mi ladice i kanale. Još tražim Hamleta, na svakoj osobnoj probi. Razumijem ga, i za i protiv tog lika. Mislim da smo dobro detektirali gdje je njegov problem', izjavio je Mašković.

Ekipa predstave 'Hamlet'

Ekipa predstave 'Hamlet'

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski kazala je kako se na projektu predano i profesionalno radilo danonoćno, istaknuvši kako je iznimna čast na Igrama imati velikog umjetnika Paola Magellija. Ovogodišnja produkcija 'Hamleta' ukupno je četrnaesta u povijesti Igara, od čega je trinaest izvedeno na Lovrjencu, a jedna na otoku Lokrumu.

Glumačku ekipu čine Frano Mašković, Milan Pleština, Nikša Butijer, Ermin Bravo, Ivan Colarić, Enes Vejzović, Pjer Meničanin, Hrvojka Begović, Domagoj Janković, Matija Čigir, Bernard Tomić, Karlo Mrkša, Pavle Vrkljan, Ranko Zidarić, Nina Violić, Anđela Ramljak i Miše Martinović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!