KNJIŽEVNE NAGRADE

Lydia Davis dobila međunarodnog Bookera

23.05.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Dobitnica ovogodišnje nagrade Man Booker International je Lydia Davis, američka spisateljica koja je time osvojila i 60 tisuća funti, ali još važnije - velik publicitet. Među nominiranima bio je i američki pisac hrvatskih korijena Josip Novakovich

Američka spisateljica Lydia Davis, hvaljena najviše zbog svojih kratkih priča, sada se nalazi u društvu književnih velikana poput Philipa Rotha, Vladimira Sorokina, Ismaila Kadarea, Chinue Achebea i Alice Munro, a svi su oni prethodnih godina bili dobitnici književne nagrade Man Booker International. Za 2013. godinu to je pak Lydia Davis, a Man Booker International se dodjeljuje svake dvije godine autorima koji su objavili djela na engleskom ili su im na engleski prevedena. O dobitniku odnosno dobitnici odlučuje žiri na osnovi svojih kriterija te se od nakladnika ne traži da prijave ili predlože pisce i njihova djela.

Lydia Davis čita svoju kratku priču

Davis je rođena 1947. godine, a danas živi u New Yorku te predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Albany, a poznata je i kao prevoditeljica francuskih klasika, poput 'Madame Bovary' Gustavea Flauberta i Proustovih romana. Najviše su hvaljene njene kratke priče, često neuobičajene strukture, primjerice bez odvojenih odlomaka teksta, a u svojoj dugoj literarnoj karijeri objavila je samo jedan roman, 'The End of the Story' iz 1995.

Kritičari opisuju priče Lydije Davis kao 'duhovite, minimalističke i poetične', dok je Bookerov žiri, na čijem je čelu bio književni teoretičar sir Christopher Ricks, ovako objasnio svoju odluku: 'Pisanje gospođe Davis širi ruke kako bi što više različitog uzelo u zagrljaj. Trebamo li prihvatiti službeni naziv i nazvati njene tekstove pričama? Ili su to bajke? Minijature? Eseji? Humoreske? Aforizmi? Možda molitve ili riječi mudrosti?' Nadalje je žiri istaknuo da su priče autorice Davis 'ispunjene kreativnom pozornošću' te 'prikazuju svačije nečiste motive i iluzije osjećaja'.

Man Booker International nije prva književna nagrada koju je Davis dobila, s obzirom na mnoge koje su joj već dodijeljene u Americi, ali i Francuskoj. Smatra se da su njene priče utjecale na cijelu generaciju pisaca, između ostalih na Jonathana Franzena, Davea Eggersa i pokojnog Davida Fostera Wallacea.

Vrijedi napomenuti i da se među ovogodišnjih deset nominiranih za nagradu Man Booker International nalazio i Josip Novakovich, američki pisac hrvatskih korijena koji uskoro gostuje na Festivalu europske kratke priče u Zagrebu.