RUŽIČASTI KONTEJNER

Luko Paljetak dobitnik nagrade Ranko Marinković

27.05.2010 u 13:22

Bionic
Reading

Akademik Luko Paljetak dobitnik je prve Nagrade s ovogodišnjeg Večernjakovog natječaja za kratku priču 'Ranko Marinković' za priču 'Ružičasti kontejner' koja je u tom listu objavljena u studenom prošle godine

Prvonagrađeni autor za kratku priču dobio je 30 tisuća kuna, a u obrazloženju za nagradu se ističe da je Paljetak u toj priči povezao sentimentalnu temu 'kopanja po kontejnerima s blagom ironijom, višestrukom simbolikom i dojmljivom karakterizacijom glavnoga lika'.

Dimitrije Popović, Irena Škorić i Luko Paljetak

Drugu nagradu u iznosu od 8 tisuća kuna dobila je mlada spisateljica Irena Škorić za priču 'Vikend' objavljenu u Večernjaku u ožujku ove godine, a treću nagradu u iznosu od 5 tisuća kuna dobio je ugledni slikar i grafičar i publicist Dimitrije Popović za priču 'Porođaj' objavljenu u tom listu koncem siječnja ove godine.

Na 45. nagradnom natječaju za domaću kratku priču Večernjeg lista koji je trajao od travnja 2009. do travnja 2010., objavljeno je 50 priča od 809 pristiglih na natječaj.

O nagradama su odlučivali akademik Milivoj Solar, predsjednik žirija, Tomislav Sabljak, selektor priča, književnica Julijana Matanović, Goran Gerovac, autor hvaljenog romana 'Razbijeni' te Bojana Radović, urednica kulture Večernjeg lista.