NAGRADNJAČA

Lovro Pogorelić u Plavom ciklusu

15.04.2013 u 11:05

Bionic
Reading

U petak, 19. travnja s početkom u 19:30 sati Zagrebačka filharmonija ugostit će maestra Zoltána Kocsisa, šefa dirigenta Mađarske nacionalne filharmonije iz Budimpešte i našeg sjajnog pijanista Lovru Pogorelića! A mi smo za svoje čitatelje pripremili 2x2 ulaznice.

Maestro Zoltán Kocsis izgradio je uspješnu karijeru najprije kao pijanist, a onda i kao dirigent i kompozitor. Već je kao pijanist izgradio zavidnu međunarodnu karijeru nastupavši diljem svijeta, a od 1987. redovito se bavi i dirigiranjem. Tako je u jesen 1997. postao glazbenim ravnateljem najvećeg mađarskog orkestra - Mađarske nacionalne filharmonije, a tu funkciju obavlja do današnjih dana. Pod njegovim vodstvom repertoar orkestra se značajno proširio, a od njegova postavljanja na funkciju šefa-dirigenta praizveli su čak nekoliko djela.

Osnivatelj je Budimpeštanskog festivalskog orkestra, nastupao je s vodećim svjetskim orkestrima (Berlinska filharmonija, Bečka filharmonija, Orkestar San Francisca..) te je osvojio mnogobrojna priznanja. Veleposlanik mađarske kulture – maestro Kocsis priznati je kompozitor, snažno posvećen suvremenoj glazbi. Na šezdeseti rođendan dodijeljen mu je Corvinov lanac, prestižno priznanje kojim se dobitniku iskazuje poštovanje mađarske nacije za doprinos mađarskoj kulturi.

U travnju 2012.g. Mađarska nacionalna filharmonija pod vodstvom maestra Zoltána Kocsisa ostvarila je uspješnu turneju sa pijanistom Lovrom Pogorelićem, a zagrebačka publika na koncertu u petak imat će priliku čuti provjereno dobru kombinaciju ovih dvaju umjetnika kroz odlični program (Rahmanjinov, Berlioz, Schubert).

Lovro Pogorelić naš je proslavljeni pijanist. Potekavši iz glazbenog okruženja prvi recital s djelima Schumanna, Chopina, Liszta i Rahmanjinova imao je već u trinaestoj, a samo dvije godine nakon toga predstavio se po prvi put i uz orkestar u biseru romantičke literature - Klavirskom koncertu Roberta Schumanna. Danas razvija dinamičnu pijanističku djelatnost u Hrvatskoj te nastupa u prestižnim dvoranama Francuske, Švicarske, Velike Britanije, u Kanadi, Japanu, Rusiji, Sjedinjenim Državama... Poučava klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i u okviru Ljetne glazbene škole Lovro Pogorelić u Kopru/Piranu. Utemeljitelj je i direktor Festivala Paško ljeto (PagArtFestival). Uz ovako zvučna imena glazbene kulture koncert će započeti jednako poznatim i priznatim djelima.

Započet će uvertirom Benvenuto Cellini, skladatelja Hectora Berlioza. Unatoč tome što je cjelokupna Berliozova opera Benvenuto Cellini od same premijere u pariškoj Grand Operi nailazila na negodovanje publike ponajviše zbog duljine trajanja što je i dovelo do njenog gotovo potpunog nestanka s opernih pozornica, grandiozna uvertira održala se kao jedno od omiljenih djela koncertnog repertoara. Ona je svojevremeno s velikim uspjehom izvođena na Berliozovoj europskoj turneji, ali samo u gradovima u kojima je orkestar bio dovoljno tehnički spreman za ovo zahtjevno djelo.

U nastavku koncerta bit će izveden virtuozni 2. Koncert za klavir i orkestar u c-molu Sergeja Rahmanjinova. Skladatelj, dirigent i koncertni pijanist Sergej Rahmanjinov, bio je solist pri praizvedbi ovog svog djela. Djelo je nastalo nakon teškog razdoblja u skladateljevu životu obilježenog neuspjehom, alkoholizmom i nesretnim ljubavima te je svojevrsna skladateljeva katarza nakon koje je krenulo povoljnije životno razdoblje skladateljeva života u kojem se proslavio. 2. Koncert za klavir i orkestar najizvođenije je i najomiljenije djelo Sergeja Rahmanjinova. Briljantnu i virtuoznu solističku kadencu izvest će Lovro Pogorelić.

Završit ćemo Schubertovom 9. simfonijom u C-duru, djelom nadzemaljskih kvaliteta koje svojim neobičnim zvukom zaziva Wagnera i Brucknera.

Doista je puno razloga i doista bezbroj zadivljujućih muzičkih argumenata zbog kojih u petak 19. travnja ne smijete propustiti Zoltana Kocsisa i Lovru Pogorelića u Plavom ciklusu. Vidimo se!

Po dvije ulaznice su osvojile:

Renata Kalanj
Anne-Marie Magovac

Ulaznice se podižu na PRESS pultu u KD Vatroslava Lisinskog, na dan koncerta od 18:30 do 19:15h, uz predočenje osobne iskaznice.