SLOBODNA TEMA

Londonsko kazalište traži drame do 100 riječi

09.03.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Londonsko kazalište Royal Court Theatre raspisalo je natječaj za drame od najviše 100 riječi pa bi tako najkraće dramsko djelo u povijesti, drama "Breath" (Dah) Samuela Becketta koja traje samo 35 sekundi, uskoro mogla naći dostojnu zamjenu, piše list The Independent.

Program pisanja scenarija kraćih od pola stranice održava se u sklopu Festivala mladih nada (Young Writers Festival) koji traje od 23. veljače do 14. travnja.

Izabrana djela neće se izvoditi nego ispisivati po zidovima, dizalima i vratima kazališnih toaleta, gdje će ostati do kraja festivala, a natječaj je otvoren za sve, bez obzira na dob. Jedini je uvjet da djelo sadrži najviše 100 riječi, uključujući didaskalije, a tema je slobodna.

Organizatori festivala žele "kazalište preplaviti novim kratkim dramama", kako bi se stvorio dojam da one "cure" iz kazališne zgrade, kazala je organizatorica festivala Clare McQuillan.

Odaziv je iznimno velik i dosad je zaprimljeno 260 kratkih drama, istaknula je dodavši da će organizatori nastojati ispisati maksimalan broj prijavljenih drama, a posjetitelji će neka djela moći ponijeti jer su otisnuti na podloške za čaše i poleđine karata.

"Željeli smo pokazati da festival nije ograničen samo na postavljanje drama i čitanja. Želimo angažirati publiku i inspirirati ju na istraživanje procesa pisanja dramskog djela", ističe McQuillan.

Festival mladih nada Royal Courta prvi je puta održan 1973. Tijekom godina postao je jedno od najpopularnijih mjesta za otkrivanje novih autora te odigrao ključnu ulogu u karijerama brojnih danas etabliranih i cijenjenih britanskih dramatičara.