18. PO REDU

Lepoglavski festival čipke predstavljen u Zagrebu

30.08.2014 u 17:02

Međunarodni festival čipke

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Želeći i u Zagrebu predstaviti ljepotu, bogatstvo i raskoš lepoglavske čipke te najaviti skorašnji – 18. međunarodni festival lepoglavske čipke - na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u subotu je upriličena promocija ovog festivala koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića

'Zagrebačka promocija festivala čipke u Lepoglavi vrlo je važna za njegovo predstavljanje, budući da na Trgu bana Jelačića imamo prigodu velikom broju ljudi, u neposrednom kontaktu, predstaviti našu čipku i program festivala, ali i niz drugih zanimljivosti u kulturnoj i turističkoj ponudi grada Lepoglave', istaknula je Ljubica Dubovečak, direktorica lepoglavske turističke zajednice, koja je s Gradom Lepoglavom i Ekomuzejom Lepoglava bila organizator subotnje promocije na glavnom zagrebačkom trgu.

Ponuda s kojom se predstavila Lepoglava privukla je pozornost brojnih Zagrepčanki i Zagrepčana, ali i mnogih turista, posebno onih iz Japana, koji su s velikim zanimanjem razgledali štandove na kojima su bili ponuđeni i proizvodi lepoglavskih obrtnika, udruga i poljoprivrednih gospodarstava, od tradicijskih uporabnih predmeta, ukusnih domaćih slastica i voćnih rakija, do poludragog kamena - ahata.

No najviše su pozornosti prolaznika ipak privukle lepoglavske čipkarice koje su demonstrirale umijeće izrade lepoglavske čipke, koja se od 2009. godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.

'Ponosan sam na naše ljude koji, baveći se tradicionalnim obrtima, čuvaju bogatu tradiciju našeg kraja, a ujedno upotpunjuju i obogaćuju kulturnu i turističku ponudu Lepoglave', naglasio je Robert Maček, predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave.

Na prezentaciji u Zagrebu posebno je predstavljen i program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke, na kojem će u Lepoglavi, od 18. do 21. rujna, biti predstavljene čipke iz čak 13 zemalja svijeta.

'Ovogodišnji festival posvećen je čipki kao nakitu, pa vjerujemo da će ova atraktivna tema, zanimljiva širokom krugu posjetitelja, u naš grad privući ne samo domaće, već i goste iz inozemstva. Oni će tijekom festivala moći vidjeti vrijedne izloške čipki i nakita od čipke, među kojima će biti i izložba nakita iz Fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, te uživati u bogatom popratnom programu festivala, u kojem će, primjerice, nastupiti i naša poznata sopranistica Sandra Bagarić te Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika', rekao je Dejan Bjelivuk, predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava, dodavši kako će u vrijeme festivala u Lepoglavi biti predstavljena i dva projekta Europske unije posvećena čipki i čipkarstvu.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala čipke u Lepoglavi bit će Bosna i Hercegovina.