SVESTRANA GLUMICA

Lana Barić napisala scenarij za film Danila Šerbedžije

21.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Umjetničko vijeće HAVC-a na sjednici je u ponedjeljak objavilo rezultate natječaja za dugometražni igrani i dugometražni debitantski film. Među dugometražnim filmovima našao se film 'Tereza 33' Danila Šerbedžije za koji je scenarij napisala glumica Lana Barić koja će ujedno igrati i glavnu ulogu

'Scenarij sam počela pisati prije 10 godina u Sarajevu, kad nisam imala posla, a morala sam nešto raditi. Zapravo se ni ne sjećam kako je do toga došlo, niti sam imala neko iskustvo u pisanju scenarija, niti sam mislila da bi do te realizacije moglo ikada doći', rekla nam je Lana Barić.

Glumica otkriva kako će se film snimati u njezinom rodnom Splitu.

'Ekipa je više-manje kompletirana, taj film je godinama u pretprodukciji, razvijali smo ga i na radionici Ekran poznatog redatelja Andrzeja Wajde, tako da redatelj Danilo Šerbedžija već neko vrijeme ima ideju s kim želi raditi. Imamo još puno posla oko scenarija, i Danilo i ja bismo htjeli napraviti još dosta promjena. Materijal je bio neko vrijeme u stanju mirovanja jer nismo bili sigurni da će do produkcije ikada doći, pa je malo i motivacija pala, ali sad smo svi jako sretni. Puno smo radili na tom projektu, i Danilo, i ja i naša producentica Irena Marković', kaže Lana.

Dodaje kako je riječ je o filmu obilježenom konstantnom žudnjom i nemirom moderne žene u raspadajućem urbanom ambijentu suvremenog Splita.

U filmu ima glavnu ulogu, iako je mislila da neće igrati.

'Kad sam počela pisati scenarij, imala sam 25 godina i nisam razmišljala o sebi kao o glavnom licu tog filma', izjavila je. Rad na filmu 'Tereza 33' bit će prva suradnja s Danilom, iako je u međuvremenu statirala u njegovom krakom filmu što joj je, kaže, bilo posebno veselje. Do sada je napisala scenarij za kratki film '6 pola 7' koji je režirala Dalija Dozet te je bila koscenaristica filma 'Bijela' sa Zvonimirom Jurićem.

Diplomirala je prije 10 godina glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Iza nje su brojne nagrade, među ostalim za ulogu Klitemnestre u predstavi 'Ifigenija' Ivice Šimića na Maloj sceni u Zagrebu dobila je nagradu žirija na međunarodnom festivalu Rainbow u Sankt Peterburgu i Nagradu hrvatskoga glumišta. Za glavnu ulogu u filmu 'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića osvojila je nagradu Breza za najbolju debitanticu na Pulskom filmskom festivalu, a u Bruxellesu nagradu za najbolju glumicu Festivala kratkog filma. Za ulogu majke u filmu 'Šuti' Lukasa Nole primila je Zlatnu arenu za epizodnu ulogu.