7. prosinca

La Fura dels Baus: 'Bach je sloboda!'

13.11.2018 u 10:49

Bionic
Reading

7. prosinca spektakularna La Fura dels Baus na pozornici Lisinskog s avangardnim spojem klasične glazbe, elektronike i flamenka

Ova kazališna družina iz Barcelone od 1979. godine osvaja svijet svojom jedinstvenom vizijom teatra. Do današnjeg dana uspješno djeluju oduševljavajući publiku diljem svijeta, a u Lisinskom će nastupiti s najnovijom predstavom 'Free Bach 212'. Burleska, komedija, društvena kritika, izazov zemaljskih užitaka. Sve su to koncepti s kojima nas 'furisti' s Bachom zovu za svoj raskošni stol u taverni elektronske glazbe, multimedijske slike, flamenka… čudesne, neočekivane, nove kazališne i filmske poetike.

Ususret nastupu porazgovarali smo s redateljskim timom, Mikijem Espumom i Davidom Cidom.

Kako biste opisali La Furu dels Baus danas?

La Furu dels Baus vodi šest umjetničkih redatelja, svaki projekt ima zasebnu produkciju. Radi se o kolektivnom stvaranju individualnih projekata. Nezasitna znatiželja i potreba za istraživanjem novih umjetničkih trendova kroz kreativni proces, jedinstveni jezik, stil i estetiku. Danas se to naziva 'furističkim jezikom' koji je dio različitih umjetničkih žanrova kao opera, kinematografija i spektakularni scenski nastupi.

Što predstava 'Free Bach 212' daje publici?

La Fura dels Baus servira spektakl interdisciplinarnom kombinacijom elektronske glazbe, multimedijske slikovitosti, flamenka i moderne poezije kojom se modernoj publici želi ukazati na značaj svevremenskog djela, Seljačke kantate Johanna Sebastiana Bacha. Želja je pokrenuti publiku bez ikakvih barijera ili ostalih ograničenja. Otkrivamo potpunu slobodu iz Bachovog djela!

Na koji ste dio predstave 'Free Bach 212' posebno ponosni?

Snaga ovog projekta je u stalnim glazbenim kontrastima. 'Free Bach 212' je puno više od kazališta, to je ilustrirani koncert s video projekcijama i jednostavnom scenografijom.

Kako se djelo Bacha povezuje sa slobodom?

Bach je sloboda. Bach je esencijalan za razumijevanje zapadnjačke glazbe. Njegova sloboda je neupitna. Bio je inovator u osamnaestom stoljeću. Da se rodio u dvadeset i prvom stoljeću, radio bi modernu elektronsku glazbu. Siguran sam u to!

Što je najbolje što mlađe generacije mogu naučiti iz Bachove 'Seljačke kantate'?

Bach je utjecao na sve glazbene žanrove koji su trenutno aktualni. On je esencijalan ako želite imati bilo kakvu glazbenu podlogu.

S kojim se izazovima La Fura dels Baus danas suočava?

Kazalište i izvedbene umjetnosti su siromašna djeca umjetnosti. Društvena kriza je glavni neprijatelj naše umjetnosti. Politička i ekonomska kriza koju svijet proživljava postavlja nam izazov da ponovno otkrivamo sami sebe.

Kakva je budućnost La Fure dels Baus?

La Fura dels Baus je ekscentričnost, inovacija, prilagodba, ritam, evolucija i transgresija. Mi smo optimistični – La Fura je življa nego ikad! Ne prestajemo eksperimentirati i kada otvorimo jedna vrata pronađemo četiri nova. Toliko je toga još potrebno otkriti!