novoosnovani kustoski kolektiv

KUĆĆA dobiva dom na Trešnjevci, a Zagreb novi rezidencijalni i galerijski prostor

02.12.2022 u 10:54

Bionic
Reading

KUĆĆA, novoosnovani kustoski kolektiv koji se predstavio konceptom Paraziti 36. izdanja Salona mladih, u petak, 2. prosinca službeno otvara vrata svog rezidencijalnog i galerijskog prostora na zagrebačkoj Trešnjevci.

Multimedijska umjetnica Marianna Nardini tom će prigodom predstaviti instalaciju i performans "Don’t kill the grasshopper", razvijanog na rezidenciji Dnevna soba, koja mladim umjetnicima nudi produkcijske i prostorne uvjete za rad, umjetničko i kustosko savjetovanje te lokalno i međunarodno umrežavanje.

Rezidencija se održala tijekom jeseni ove godine, kada je autorica eksperimentirala i razvijala umjetničko istraživanje istražujući književne, psihološke i biološke složenosti sjene i svjetla.

Potaknuta istraživanjem psihološke sjene kroz književno-psihološko-biološki spektar, ona je propitivala što bi Sjena rađala, koji bi bio njen suštinski plod i koja bi bila druga perspektiva našeg najintimnijeg zla, stoji u najavi.

Dio istraživanja bio je već predstavljen samostalnom izložbom 19. listopada u prostoru Apoteka u Vodnjanu, a tijekom prosinca u Zagrebu će se održati još radionički program i čitanje poezije.

KUĆĆA je kustoski kolektiv i nezavisna organizacija osnovana 2021. ciljem stvaranja prostora za suradnju umjetnika, kustosa, teoretičara i drugih pojedinaca i organizacija koji rade u područjima proces-orijentiranih, eksperimentalnih i istraživačkih umjetničkih praksi.

U njoj djeluju kustosi Jurica Mlinarec, Klara Petrović i Luja Šimunović, a njihov galerijski prostor nalazi se u Novoj cesti 128.