FESTIVAL KULTURE HRVATSKE

Kroatien Kreativ uspješno je priveden kraju

24.12.2013 u 10:35

Bionic
Reading

Festival Kroatien Kreativ, službeno otvoren u ožujku na Sajmu knjige u njemačkom Leipzigu, uspješno je priveden kraju a tijekom devet mjeseci njegova trajanja održano je gotovo stotinjak događanja kojima je diljem Njemačke predstavljena kultura Hrvatske kao nove zemlje članice Europske unije

U organizaciji festivala Kroatien Kreativ 2013 sudjelovalo je 80 institucija i 169 umjetnika i drugih sudionika programa, te je od ožujka do danas u 53 kulturne institucije u 28 njemačkih gradova održano ukupno 91 događanje s područja medijske i vizualne umjetnosti, književnosti, kazališta, kinematografije, glazbe, kao i diskusije, predavanja i simpoziji, priopćilo je ministarstvo kulture.

Program u Njemačkoj obuhvatio je, među ostalim, praizvedbu predstave 'To nismo mi, to je samo staklo' Ivane Sajko u Frankfurtu na Majni, te gostovanja u Berlinu predstava 'Did i repa' Gradskog kazališta lutaka Split i 'Garaža' Zagrebačkog kazališta mladih, kao i retrospektivne izložbe 'Sloboda je rijetka ptica' Ivana Kožarića u Haus der Kunst u Munchenu i 'Gastarbajteri u Frankfurtu' Dragutina Trumbetaša u Povijesnom muzeju u Frankfurtu.

Opsežan program medijske umjetnosti hrvatskim je umjetnicima poput Nadije Mustapić i Marijana Crtalića, između ostalog, omogućio sudjelovanje na velikom sajmu inovativne umjetnosti Contemporary Art Ruhr u Essenu, na kojemu je ove jeseni sudjelovalo tridesetak hrvatskih umjetnika, među kojima su Ivana Franke, Ivan Marušić-KLIF, Alen Korkut, Nina Kurtela, Dalibor Martinis i Nadija Mustapić. Njihov se projekt 'Medijskih fasada' nakon Essena preselio u berlinski Collegiumu Hungaricum.

Održane su i projekcije njemačkih filmskih klasika snimljenih u Hrvatskoj, filmova Ane Marije Habjan o avangardnim umjetničkim grupama poput Exat 51 i Gorgone, te Profesora Baltazara za najmlađi uzrast.

U opsežnom programu književnih gostovanja sudjelovalo je tridesetak hrvatskih autora čija su djela prevedena na njemački jezik. Osim pojačane prisutnosti na međunarodnim sajmovima knjige u Leipzigu i Frankfurtu, dvadeset hrvatskih autora održalo je turneju pod nazivom 'Na brodu', u sklopu koje su obišli devet njemačkih gradova. U turneji su sudjelovali Renato Baretić, Ludwig Bauer, Gordana Benić, Branko Čegec, Slavenka Drakulić, Zoran Ferić, Rujana Jeger, Zvonko Maković, Jurica Pavičić, Robert Perišić, Marko Pogačar, Edo Popović, Ivana Sajko, Ivana Simić Bodrožić, Andriana Škunca, Ivana Šojat-Kuči i Igor Štiks

Najdulji dio programa Kroatien Kreativ bio je vezan uz izložbu 'Između Jadrana i Dunava – Kulturna raznolikost Hrvatske' postavljenu u Podunavsko-švapskom muzeju, a obuhvaćao je niz čitanja hrvatskih autora koji su bilo porijeklom bilo izborom teme svojih djela vezani uz Njemačku, poput Stanka Andrića, Renata Baretića, Ludwiga Bauera, Zorana Ferića, Delimira Rešickog i Ivane Šojat-Koči.

Program festivala završio je projekcijama igranih i dokumentarnih filmova mlađih hrvatskih redatelja Gorana Devića i Zvonimira Jurića, kroničara hrvatske poslijeratne zbilje i socijalnih previranja u svojim rodnim gradovima, Osijeku i Sisku.

Završetak festivala obilježen je i izložbom mladih studenata novog smjera medijske umjetnosti na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci, pa su tako Ana Aleksandra Buković, Andreja Jandrečić, Michel Mesarić, Liberta Mišan i Sara Salamon dobili priliku predstaviti svoje radove na Umjetničkoj akademiji u Berlinu.

Festival je isto tako postigao značajan odjek u hrvatskim medijima s 233 objava o festivalu hrvatske kulture u Njemačkoj, dok je Facebook stranica Kroatien Kreativ 2013 prikupila 1500 obožavatelja.

Pokrovitelji festivala su njemački državni ministar za kulturu Bernd Neumann i hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, te veleposlanik u Berlinu Miro Kovač, a njegova je kustosica bila Alida Bremer