PREDSTAVLJEN PRETPROGRAM

Krleža i Držić u premijernom dramskom programu Igara

02.02.2017 u 14:20

Bionic
Reading

U sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u četvrtak je predstavljen pretprogram 68. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza

Program su u dubrovačkoj Festivalskoj palači predstavili v.d. intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović, a podršku je u ime Grada Dubrovnika izrazila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Ana Hilje te u ime Dubrovačko-neretvanske županije zamjenik župana Davorko Obuljen.

Kako se navodi u priopćenju Dubrovačkih ljetnih igara, premijerni dramski program čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje.

Prvi naslov su 'Gospoda Glembajevi' u kojima Miroslav Krleža lucidno portretira neslobodu likova definiranih paradoksalno liberalnim kapitalizmom, na način koji, odstranimo li sve mađarizme i germanizme, kao da je pisan danas o gospodarima suvremenog hrvatskog tržišta. Na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama 'Glembajeve' će premijerno postaviti redatelj Zlatko Sviben. Druga dramska premijera nosi naslov '#Držić – Viktorija od neprijatelja' (Hashtag Držić – Viktorija od neprijatelja) za koji dramaturški koncept potpisuje Hrvoje Ivanković. Projekt je to u nastajanju koji će tragom fragmenata Držićevih djela te zapisa o dum Marinovu životu i stvaralaštvu scenski otjeloviti priču o piscu/urotniku u kontekstu njegova i našeg vremena. U režiji Ivice Boban, komad se uprizoruje povodom četristopedesete obljetnice smrti Marina Držića.

Dramske uspješnice 'Kafetarija' i 'Othello', koje su lani oduševile kako kritiku tako i festivalsku publiku i za čije se izvedbe tražila karta više, ovo su ljeto ponovno na repertoaru. 'Kafetarija' Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava Igara, a lanjsko postavljanje ovog djela kao komedije s pjevanjem i plesanjem redatelja Vinka Brešana u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla pred Sponzom, privuklo je više od 4 tisuće gledatelja uz jednu naknadno dodanu izvedbu i danima unaprijed rasprodane ulaznice.

'Othella' Williama Shakespearea u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na tvrđavi Lovrjenac, također su pratile ovacije publike i kritike koja je pisala: 'Predstava je to dostojna svoga sjaja, ovoga vremena i punih tribina', te 'dubrovački Othello sav je sazdan od nepotkupljivih emocija', uz sve pohvale dramskom ansamblu, posebice Draganu Despotu kao Othellu, Rakanu Rushaidatu kao Jagu i Anji Đurinović kao Desdemoni, ali i drugima, što je potvrdila i struka, nagradivši cijeli ansambl predstave Orlandom za najbolju dramsku izvedbu te Ivicu Boban Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju režiju hrvatske kazališne sezone.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostuje s lanjskom dramskom uspješnicom, 'Tri zime' Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana. Drama je s velikim uspjehom praizvedena u Londonu, u New Yorku je osvojila uglednu nagradu Susan Smith Blackburn Prize, dok je izvedbom u zagrebačkome HNK, izazvala nepodijeljeno oduševljenje, postavši pravim hitom. Festivalska publika tradicionalno će imati priliku pogledati i posljednji premijerni naslov Studentskog teatra Lero. Predstava naziva 'Grad sjena' u režiji Davora Mojaša još je jedna posveta Dubrovniku, a sadrži fragmente više djela različitih dubrovačkih autora: Milana Milišića, Nikole Gučetića, Iva Vojnovića, Nikole Nalješkovića, Davora Mojaša i drugih.

Glazbeno-scenski program donosi premijeru Händelove opere 'Orlando' pod umjetničkim vodstvom Davida Batesa, u režiji Jánosa Szikore i izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla. Solisti su: Owen Willetts, Ivana Lazar, Renata Pokupić, Marija Kuhar Šoša i David Oštrek. Ni ljubitelji baletne umjetnosti neće ostati uskraćeni jer Igre donose najpopularniji 'bijeli balet' svih vremena, djelo koje je sinonim klasične baletne umjetnosti, 'Labuđe jezero' Petra Iljiča Čajkovskoga u koreografiji proslavljenog Vladimira Malakhova, a u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Balet je u pripremi, a premijera se očekuje u ožujku. Plesna poslastica je svakako i komad za četiri plesača, 'A Love Supreme', nastao na glazbu Johna Coltranea po čijem poznatom jazz albumu ovaj ples i nosi ime. Koreografiju potpisuju Anne Teresa De Keersmaeker i Salva Sanchis, a produkciju ugledni ansambl Rosas i De Munt/La Monnaie kraljevska operna kuća iz Brisela.

'Bogat glazbeni program oslanja se na intenzivniju suradnju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, koji time postaje svojevrsni rezidentni orkestar festivala. Gotovo svaki petak ovaj će orkestar prezentirati program koji jednim dijelom počiva na poznatim djelima, dok s druge strane promovira skladatelje dubrovačkog podneblja - Rogowskog i Obradovića. Izvedbom 'Zaboravljenih muzika' obilježit će se 80. godišnjica rođenja značajnog hrvatskog skladatelja, danas Dubrovčanina, Dubravka Detonija. Publika će čuti i reprezentativni izbor djela američke glazbe 20. stoljeća pod ravnanjem maestra Richarda Rosenberga, možda najvećeg autoriteta za repertoar nastao u Sjedinjenim Američkim Državama, u zemlji čiju su slobodu i neovisnost prvi u svijetu priznali upravo Dubrovčani, te violinskog virtuoza i dirigenta Hakana Sensoya, koji je u Turskoj korifej zapadne glazbe i poticatelj suvremenih turskih skladatelja', kazao je Mladen Tarbuk predstavljajući program nadolazeće sezone.

Pijanist Goran Filipec osmislio je autorsku večer Franza Liszta pažljivo birajući skladbe iz njegovog kasnog opusa u kojima Liszt traži granice slobode same glazbe, navješćujući nova vremena Schönberga, Hindemitha i Debussyja. Posebno su zanimljivi programi Ansambla Umberto Giordano koji izvodi Beethovenove pjesme-obrade narodnih napjeva raznih europskih naroda, te Messiaenov 'Kvartet za kraj vremena' u izvedbi Trija 1887. Planirani su i brojni drugi recitali u Kneževu dvoru: zajednički nastup violončelistice Monike Leskovar i gitarista Petrita Çekua te violista Aleksandra Miloševa i pijanista Lovra Pogorelića, dok će violinski recital prirediti Stefan Milenkovich uz pijanista Rohana de Silvu. Recital inspiriran temom 'La belle époque... médiévale' održat će Katarina Livljanić i Danijel Detoni. Gitarist Srđan Bulat imat će solo večer, a na nastupu '4 gitare' publiku očekuju Zoran Dukić, Petrit Çeku, Tvrtko Sarić i Maroje Brčić. U Dvoru će nastupiti i komorni sastav Nemanja Radulović & Friends, dok će mladi i višestruko nagrađivani glazbenici Filip Merčep i Nicolas Sinković izvesti autorski projekt naziva 'Dijalog', na udaraljkama, istovremeno kontrolirajući elektroniku i to interaktivno s publikom. Igre će 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha zatvoriti Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije s kojim će nastupiti i lanjski dobitnik nagrade Orlando, violinist Aleksey Semenenko.

Na programu su i tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđa, a popratni program festivalskoj publici donosi selekciju najboljih filmova s Pulskog filmskog festivala, veliku izložbu slikara Antuna Masle povodom pedesete obljetnice umjetnikove smrti, koja bi trebala javnosti predstaviti i neka njegova nikad ranije izlagana djela, a očekuje se i nastavak projekta 'Pisci na Igrama' autorice Mani Gotovac.

'Financijski plan 68. Igara predviđa proračun od gotovo 11 milijuna kuna što je približno lanjskom. Planirano je da će se 65% sredstava ostvariti iz javnih izvora: Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika, Županije dubrovačko-neretvanske te turističkih zajednica, dok 35% proračuna čine vlastiti prihodi i sponzorstva', kazala je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović dodajući da Igre očekuje financijski stabilna godina.