LONDONSKA PREMIJERA

Kritika rezervirana prema prvoj Twitter operi

08.09.2009 u 09:50

Bionic
Reading

U Londonu je premijerno izvedena prva Twitter opera koju su napisale stotine korisnika tog mikroblogerskog servisa

KOLABORATIVNI LIBRETO

Kraljevska opera započela je tweetanje rečenicom One morning, very early, a man and a woman were standing, arm-in-arm, in London's Covent Garden, a libreto su dovršili korisnici twittera upisavši preko 900 kratkih poruka

Premijerom kolaborativnog djela 'Twitterdammerung' u Kraljevskoj operi u Londonu glazbeni kritičari nisu pretjerano oduševljeni, a inicijatore optužuju za nedostatak dobrog ukusa. Kraljevska opera je, naime, pozivom upućenim korisnicima Twittera da sudjeluju u pisanju libreta željela operu približiti mlađoj publici.

Prema mišljenju Jeremyja Pounda, urednika iz BBC Music Magazina, opera nastala na Twitteru ne sluti na dobro i upozorava kako bi Kraljevska opera morala pripaziti da takav sadržaj ne zasjeni onaj ozbiljni.

Podsjetimo, londonska Kraljevska opera prije mjesec dana započela je pisanje libreta na Twitteru. Odabir teksta i glazbu su u samo dva dana napravili skladatelji Helen Porter i Marc Teitler, a u 20-minutnoj izvedbi sudjelovali su pjevači Hannah Pedley i Andrew Slater.