poticanje inovacija

Krapinsko-zagorska županija dobitnica nagrade za europsku poduzetničku regiju

20.06.2024 u 14:02

Bionic
Reading

Krapinsko-zagorska županija jedna je od tri europske regije koja je dobila Nagradu za europsku poduzetničku regiju (EER), koju dodjeljuje Europski odbor regija

Krapinsko-zagorska županija nagrađena je zbog ambicioznog pristupa poticanju inovacija u svojoj regiji, usmjerena je na modernizaciju malih i srednjih poduzeća u nekima od tradicionalnih sektora, kao što su turizam i obrtništvo.

Županija želi ojačati konkurentnost i održivost svoje turističke industrije ulaganjem u obrtništvo, olakšavanjem otvaranja radnih mjesta i očuvanjem tradicionalnih i umjetničkih obrta.

“Jako smo ponosni na ovu nagradu, kako i ne bismo bili kada smo se našli među tri europske regije koje su dobile to prestižno priznanje za 2025. godinu”, rekao je predsjednik skupštine Krapinsko-zagorske županije Zlatko Šorša, koji je primio nagradu. Svečanost uručivanja nagrada organizirana je u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Izrazio je zadovoljstvo što je u Europskoj uniji prepoznat kvalitetan rad u njegovoj županiji u nizu područja: gospodarstvu, metaloprerađivačkoj industriji, zdravstvenom turizmu, zaštiti okoliša, inovacijama, informatizaciji.

“Ova nagrada predstavlja i obvezu da nastavimo s tim radom i da neke stvar još dodatno unaprijedimo”, rekao je Šorša.

Šorša je rekao da je posebno ponosan na razvoj zdravstvenog, kontinentalnog turizma, gdje su perjanica u Hrvatskoj kao i u ekologiji. “Mi smo ipak Zagorje i znamo da je čisto, ‘bajka na dlanu’ kako ga volimo zvati”, rekao je.

Za samu nagradu kaže da ona predstavlja veliku reklamu koja može privući nove investitore, ali ne bilo kakve, nego one koji su uklapaju u njihovu viziju i planove.

“Ovo je veliko priznanje ne samo za Krapinsko-zagorsku županiju, nego za sve, to je ipak plod svih sudionika u Lijepoj našoj”, rekao je Šorša.

Osim Zagorsko-krapinske županije, nagradu su dobili španjolska regija Galicija i Mazovjecko vojvodstvo iz Poljske.