ČUVAR HRVATSKOG FILMA

Komemoracija za dr. Matu Kukuljicu u HDA-u

07.01.2009 u 16:00

Bionic
Reading

Komemoracija za uglednog filmskog i arhivskog djelatnika i dugogodišnjeg pročelnika Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva dr. Matu Kukuljicu održat će se 8. siječnja u zgradi Hrvatskog državnog arhiva u 13 sati

Osnivač i dugogodišnji pročelnik Hrvatske kinoteke Hrvatskog državnog arhiva dr. Mato Kukuljica preminuo je 5. siječnja 2009. godine u Zagrebu. Rođen je 1941. godine u Dubrovniku, gdje je završio gimnaziju i srednju glazbenu školu. Nakon toga odlazi na studij u Zagreb, gdje 1965. godine na Filozofskom fakultetu diplomira književnost i engleski jezik.

Kao zamjenik generalnog direktora Jadran filma bavio se prvenstveno međunarodnim koprodukcijama, a zatim se prihvatio teškog zadatka formiranja Hrvatske kinoteke i prikupljanja arhivske građe rasute po filmskim arhivama u bivšoj Jugoslaviji, u Europi i po svijetu. Posebnu je pozornost kao pročelnik Hrvatske kinoteke posvetio prikupljanju i restauraciji amaterskih filmova Oktavijana Miletića i dr. Maksimilijana Paspe, osnivača Kinokluba Zagreb, nastalih u periodu od 1927. do 1940. godine.

Kao veliki zaljubljenik u animirani film od 1972. godine aktivno pomaže u pokretanju Svjetskog festivala animiranoga filma u Zagrebu, gdje je od 1999. godine bio član međunarodnoga žirija, a 2006. godine postao i zamjenik predsjednika Programskoga vijeća.

Autor je priručnika 'Zaštita i restauracija filmskoga gradiva' koji se i danas kao obavezna stručna literatura koristi u Ljubljani, Beogradu i Skopju. Umirovljen je 2008. godine, ali je do zadnjega daha bio iznimno angažiran na projektu digitalizacije i digitalne restauracije hrvatskih filmskih klasika.

Smrću dr. Mate Kukuljice hrvatski film izgubio je jednoga od najvrednijih poznavatelja i zaštitara, a Hrvatski filmski savez dugogodišnjeg prijatelja i suradnika, čiji će trag zauvijek ostati upisan i prepoznatljiv u brojnim aktivnostima kojima se bavio.