IZLOŽBA U SPLITU

Kolekcija Branka Ružića kao presjek suvremene skulpture

30.11.2012 u 14:21

Bionic
Reading

U Galeriji Meštrović u Splitu otvorena je izložba kolekcije skulptura pod naslovom 'Hrvatska suvremena skulptura', a riječ je o zbirci koju je godinama sakupljao kipar Branko Ružić

Stalni postav kolekcije smješten je u Galeriji umjetnina u Slavonskom Brodu, a sastoji se od kompletnog opusa kipara Branka Ružića koji je on darovao Slavonskom Brodu te od kolekcije skulptura ponajboljih autora u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. stoljeća. Na otvorenju je ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara naglasio činjenicu da je Ružić pokazao svoju otvorenost za ostvarenja svojih kolega i suvremenika koja je na kraju i uvrstio u darovnicu uz svoj opus.

Osim činjenice da je ta kolekcija najbolji presjek hrvatske suvremene skulpture, zbirka je jedinstvena zbog toga što ju je s entuzijazmom sakupljao jedan kipar, a ne neki imućni kolekcionar ili muzejska institucija. Kao rezultat toga u nekoliko prostorija i u perivoju ispred Galerije Meštrović možemo vidjeti dio kolekcije i radove Dušana Džamonje, Aleksandra Srneca, Vjenceslava Richtera, Ivana Kožarića, Vaska Lipovca, Vojina Bakića, Zvonimira Lončarića, Šime Vulasa i još mnogo autora, Ružićevih suvremenika i kolega.

Na izložbi su najviše zastupljene skulpture Branka Ružića, uglavnom u drvu, što je tek jedna od više poveznica s velikim Ivanom Meštrovićem, koji je primjerice baš u drvu izradio neka od svojih najboljih ostvarenja. Druga značajna poveznica je činjenica da su obojica svoj vrijedni opus darovala gradovima u kojima su živjeli, a zanimljiv detalj je i da su neki od autora na izložbi bili Meštrovićevi učenici.

Izložba je i svojevrsna antologija suvremene hrvatske skulpture, a izloženi radovi dokaz su u prilog tvrdnji da je hrvatsko kiparstvo bilo važan dio svjetskih suvremenih likovnih trendova. Jedan segment se materijalizirao i u formi monumentalnih skulptura podignutih u čast antifašizma - likovni i spomenički segment koji primjerice Europa tek otkriva i valorizira. Dva istaknuta predstavnika te tradicije, Džamonja i Bakić, tako su predstavljena kraj 'monumentalnih' minijatura drugih suvremenika, Srneca, Richtera i Vulasa.

Izložba će biti otvorena do 17. veljače 2013. godine, a publikacija koja je u pripremi bit će predstavljena građanima Splita u Noći muzeja 2013. godine. Ova iznimno zanimljiva kolekcija popunit će djelomičnu prazninu u Galeriji Meštrović jer su neki od ponajboljih eksponata izloženi ovih mjeseci u Musée Rodin u Parizu, no svakako treba podsjetiti da je to zapravo kontinuitet djelovanja Muzeja Ivana Meštrovića, dinamične kulturne institucije koja je otvorena za tradiciju i najsuvremenije trendove. U to se uklapa i na otvorenju prikazan kratki film o Ružićevoj zbirci te o samoj organizaciji izložbe.

Uz ravnatelja Muzeja Ivana Meštrovića Andru Krstulovića Oparu, na otvaranju su se splitskoj likovnoj publici obratili ravnatelj Galerije umjetnina u Slavonskom Brodu Branimir Pešut te gradonačelnik tog grada Mirko Duspara, koji je formalno otvorio izložbu.