UNIŠTEN PEKING?!

Kinezi poludjeli na futuristički projekt Zahe Hadid

02.08.2013 u 15:00

Bionic
Reading

Kineska udruga za zaštitu kulturne baštine optužila je arhitekticu Zahu Hadid da je svojim projektom Galaxy Soho uništila staru gradsku jezgru Pekinga

Nakon što je njen futuristički projekt Galaxy Soho nagrađen nagradom Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (Royal Institute of British Architects -International RIBA Award 2013) te nakon nominacije za nagradu RIBA Lubetkin, arhitektica Zaha Hadid suočila se s oštrim kritikama Pekinškog centra za zaštitu kulturne baštine.

Iz centra smatraju da je odluka o nagradi kao i nominacija projekta Zahe Hadid šokantna.

'Gradnjom centra Galaxy Soho prekršeni su brojni zakoni o zaštiti kulturne baštine. Projekt je nanio štetu staroj gradskoj jezgri Pekinga, originalnom urbanističkom planu i tradicionalnim hutong četvrtima. Mnogi stanovnici Pekinga zbog toga su vrlo razočarani i uvrijeđeni', stoji u pismu centra.

Glasnogovornik studija Zaha Hadid Architects kazao je da je prije početka gradnje provjereno je li sve sukladno kineskim zakonima zaključivši da je projekt samo pomogao gospodarskom razvoju te četvrti.

Nominaciju za nagradu iz Kraljevskog instituta britanskih arhitekata obrazložili su sljedećom rečenicom: 'Prozračni i svijetli javni prostori predstavljaju istinsku inovaciju u napučenom gradskom okruženju – gradovi na Zapadu mogli bi mnogo naučiti iz ovog projekta.'

Galaxy Soho futuristički je kompleks koji se prostire na 300.000 kvadratnih metara i nalazi se u centru Pekinga.