PLAGIRANJE U ARHITEKTURI

Kineski klonovi poznatih građevina

23.01.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Da svaki kreativni rad često prate kolone plagijatora, pokazalo se i u arhitekturi. Nerijetko se u tom području mogu čuti optužbe o kopiranom projektu, a u posljednje vrijeme pokazalo se da su radovi svjetski poznatih arhitekata česta inspiracija njihovim kineskim kolegama koji, ne biste vjerovali, čak prije dovršavaju svoje kopije građevina

Posljednjih dana svjetski mediji pisali su o verbalnom ratu nekolicine svjetski poznatih arhitekata u kojemu optužuju za plagiranje i krađu projekata redom kineske kolege. Među njima je i arhitektonska zvijezda Zaha Hadid koja se našla usred pravne bitke zbog projekta Wangjing Soho u Pekingu, čija je gradnja u tijeku.

Rezidencijalno-poslovni kompleks trebao bi biti dovršen 2014. godine, a zanimljivo je da bi njegova kopija koja upravo niče u Chongqingu mogla biti dovršena prije originalnog projekta s potpisom studija Hadid. Iza nevjerojatno slične građevine stoji tvrtka Meiquan 22nd Century iz koje tvrde da je svaka sličnost dviju građevina sasvim slučajna. 'Takve optužbe nisu istinite i imaju negativan utjecaj na našu tvrtku', kazao je glasnogovornik tvrtke Yao Yumao, komentiravši slučaj 'zgrada blizanki'.

Jedan od pomalo crnohumornih slučajeva plagiranja bila je kopija crkve  Notre Dame du Haut u Ronchampu slavnog Le Corbusiera. Naime, kineska inačica dovršena 1954. godine bila je ni manje ni više već restoran specijaliziran za roštilje. Ipak, zbog tužbe fondacije Le Corbusier građevina je srušena, no restoran i dalje posluje, no umjesto ljubitelja arhitekture okuplja tek istinske ljubitelje mesa.

Zahtjevna građevinska investicija bila je kineska replika čitavog austrijskog sela. Prolazeći kroz Hallstatt u Austriji domišljati Kinezi došli su na ideju da čitavo selo jednostavno presele u svoju domovinu. To je i učinjeno u sklopu više od 700 milijuna eura vrijednog projekta tvrtke Minmetals Land Inc. Zahvaljujući azijskom klonu, austrijski Hallstatt privlači veći broj kineskih turista, tako da, unatoč kritikama dijela javnosti, korist ubiru kase dviju država.

Osim navedenih, u Kini postoje i klonirani britanski Tower bridge, Eiffelov toranj i brojne druge slučajno ili manje slučajno slične građevine.