KNJIŽEVNOST NA INTERNETU

Kama sutra 'najskidanija' knjiga

08.09.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Prema podacima objavljenim u Independentu, korisnici interneta najradije 'skidaju' priručnike i knjige o seksu, dok se klasici i suvremeni bestseleri puno rjeđe potražuju

Prema podacima BitTorrenta, jedne od prvih aplikacija ove vrste razmjene datoteka među korisnicima interneta, na prvom mjestu smjestila se 'Ilustrirana Kama sutra' Lancea Danea, na drugom mjestu je informatički priručnik 'Photoshop' Marka Clarksona, a treći je priručnik 'The Complete Idiot's Guide to Amazing Sex' Sari Locker.

Od predstavnika beletristike i svjetskih bestselera, među deset najtraženijih tek su 'Izgubljene bilješke Leonarda da Vincija' i 'Sumrak' Stephenie Meyer.

Klasici Victora Huga ili F.M. Dostojevskog 'skidaju' se u zanemarivom broju, dok su priručnici o kućnim popravcima (Scott McGregor: 'Fix it') i moći uvjeravanja (Kevin Hogan: 'The science of influence') zasjenili čak i potražnju djela Dana Browna i J.K.Rowling.

Ipak, za sve one razočarane ukusom većine, dobra je vijest da piratske verzije elektroničkih knjiga još uvijek ne prijete knjižarama, koje ne bilježe pad prodaje klasika i djela suvremenih autora.