POLEMIKA U BEOGRADU

Jugoslovensko dramsko pozorište morat će mijenjati ime?

11.02.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Komisija za dodjelu statusa od nacionalnog značaja institucijama kulture Republike Srbije na popis nije stavila Jugoslovensko dramsko pozorište, ni Atelje 212, prenosi Blic

Kako navodi portal Blic, Jugoslovensko dramsko pozorište prema mišljenju Vladine komisije trebalo bi promijeniti ime kako bi uopće moglo dobiti status ustanove od nacionalnog značaja.

Tamošnja kulturna javnost sa smijehom, ali i zabrinutošću spominje polemika između Ivana Jevtića iz Vladine komisije i profesora Egona Savina iz Nacionalnog savjeta za kulturu.

'Nemojte da se u ovom trenutku bavimo tim segmentom, situacijom u kojoj narušavanje najelementarnijeg vrijednosnog sistema, logike i čega sve ne jednostavno ne može čovjeka ostaviti ravnodušnim. Stvar je vrlo ozbiljna! Nacionalni savjet za kulturu će 20. veljače dati svoj spisak ministarstvu i ministru kulture, a oni će donijeti odluku o spisku koji će, kako se to kaže, ići na Vladu, odnosno na usvajanje', slučaj je za Blic komentirao jeEgon Savin.

Prema neslužbenim informacijama spomenuta polemika je, između ostalog, sadržala iskaze Ivana Jevtića o tome da Jugoslavensko dramsko pozorište treba promijeniti ime, na što je Savin rekao da se takav zahtjev može eventualno postaviti kad 'Crvena zvezda promijeni ime i kad Partizan postane četnik'.