U KINU EUROPA

Jubilarni 10. Festival tolerancije zatvoren govorom Branka Lustiga

16.04.2016 u 11:20

Bionic
Reading

Posljednjeg dana Festivala održano predavanje o ukrajinskom filmu, okrugli stol s mladima, diskusija, nastup DJ zvijezde Flo Real i prikazano 11 filmova.

U petak 15. travnja, održan je posljednji dan 10. Festivala tolerancije u kinima Europa i Tuškanac. Program u kinu Tuškanac započeo je u podne zanimljivim predavanjem ukrajinske novinarke Svetlane Agreste-Korotkove, pod nazivom Kroz povijest do 'novog vala' ukrajinske kinematografije. Ukrajinska kinematografija sa svojim vrhunskim umjetnicima i autorima ušla je u zlatni fond kinematografije i postala poznata diljem svijeta. Predavanje Svetlane Agrest-Korotkove posjetiteljima je otkrilo neispričane priče o nepoznatim stranicama i imenima ukrajinske kinematografske umjetnosti, koju je iz povijesti izbrisao totalitaristički režim. Svetlana se također dotakla 'novog vala' mladih i perspektivnih majstora ukrajinske kinematografije koji su došli do izražaja nakon Revolucije dostojanstva.

Uslijedio je okrugli stol pod nazivom Mladi - naša snaga, kako mladi razvijaju interkulturalni dijalog. Cilj ovog okruglog stola bio je uključiti mlade u projekt i čuti njhovo mišljenje vezano za razvoj interkulturalnog dijaloga i stanja u društvu. Moderator okruglog stola bio je glumac Zoran Pribičević, a sudionici profesorice Romina Makoter, Linda Šimunović Nakić, Lana Duka Zupanc, uz predstavnice partnera Festivala među kojima su Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, British Council i Centar za kulturu Trešnjevka. Profesori i učenici koji su sudjelovali u okruglom stolu također su prisustvovali na nekom od programa Edukacijskih jutara, te su na današnjem okruglom stolu dali vrijedne povratne informacije o provedenim programima i samom razvoju interkulturalnog dijaloga.

Kraj programa u kinu Tuškanac, ujedno posljednji događaj na ovogodišnjem Festivalu tolerancije, obilježila je diskusija pod nazivom Normalan: Jesi, nisi, ti si, koja je slijedila nakon filma Prirodni poremećaj. Glavni junak filma ima fizičko ograničenje, no mentalno je na razini svojih kolega studenata. Diskusija se bavila pitanjima što je zapravo 'normalno', kako se društvo odnosi prema osobama s invaliditetom, postavljamo li si sami ograničenja, uz ostala pitanja vezana uz strahove i različite barijere. Gosti diskusije bili su: Alen Šoloman - mladić koji je oslijepio nakon prometne nesreće, volonterka Festivala koja boluje od rijetke genetske bolesti „staklenih kostiju“ Renata Alić, taekwondo trener u klubu Čigra posvećen radu s djecom s Downovim sindromom i liječnik Danijel Bursać, te ambasadorica udruge 'Kosa ljubavi' Iva Balaban.

10. Festival Tolerancije u Zagrebu službeno je zatvoren kratkom ceremonijom u kinu Europa na kojoj su dvostruki oskarovac i preživjeli Holokausta Branko Lustig i direktorica Festivala Nataša Popović održali govor zahvale volonterima, sponzorima i svima koji su svojim trudom i radom omogućili da se ovaj Festival održi već 10. godinu zaredom.