PITANJE MINISTARSTVU

Je li osam dana dovoljno za javnu raspravu?

02.04.2013 u 20:13

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu Pravilnika o dopunama Pravilnika o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi, no spornim se pokazao rok od tjedan dana (28. ožujka do 3. travnja 2013) koji obuhvaća uskrsne blagdane, zbog čega bi se rasprava svela na samo četiri dana. Iz Ministarstva smo dobili pojašnjenje te odluke, odnosno zašto je rok za raspravu tako kratak

Portal za knjigu i kulturu Moderna vremena oštro je reagirao na rok za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje je raspisalo Ministarstvo kulture u svrhu javne rasprave o Nacrtu Pravilnika o dopunama Pravilnika o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi.

'Otvarati javnu raspravu (tj. savjetovanje sa zainteresiranom javnošću) o Nacrtu Pravilnika o dopunama Pravilnika o izboru i utvrđivanju programa javnih potreba u kulturi na način da zapravo nitko ne bude obaviješten o njoj, na ultrakratki rok od tjedan dana i još k tome u dane uskrsnih blagdana vrijeđa sve one zbog kojih Ministarstvo kulture i postoji', pišu Moderna vremena.

'Naime, rok za savjetovanje od tjedan dana istovremeno je i smiješan (uključuje državni praznik i vikend, što u ovom slučaju znači tri neradna dana, uz činjenicu da je dio 'zainteresirane javnosti’ produljio praznike te se broj neradnih dana time dodatno povećao, a broj radnih dana kada se logično mogu očekivati reakcije sveo na 1 ili 2, jer teško je očekivati da neobaviješten netko tijekom vikenda ili praznika traži po netu pozive na javne rasprave i sl.), ali i uvredljiv jer je potencijalno zainteresiranoj javnosti svjesno onemogućeno da ima pristup informaciji i mogućnost sudjelovanja u ovom internetskom savjetovanju, koliko god sam nacrt dokumenta bio kratak', stoji u tekstu Modernih vremena.


Odgovor Ministarstva kulture
Ministarstvo kulture predložilo je Pravilnik o dopunama Pravilnika o izboru utvrđivanju javnih potreba u kulturi kako bi se osiguralo pravno utemeljenje za transparentnu provedbu raspodjele proračunskih i neproračuskih sredstava koje Ministarstvo kulture dodjeljuje korisnicima. Svakodnevno se izmjenjuju potrebe i šire područja za koje su nam potrebna jednokratna stručna Povjerenstva, a kako bi se sredstva transparentno usmjerila korisnicima.

Stoga je bilo je nužno nadopuniti dva članka spomenutog Pravilnika, za što smo procijenili da je osam dana javne rasprave, čak i ako zahvaćaju tri neradna dana, dovoljno.

'Odbacujemo stoga svaku insinuaciju da je riječ o bilo kakvom prikrivanju jer nadopuna dva članka je pravovremeno objavljena na stranicama Ministarstva kulture, kao što je i svima zainteresiranima osam dana dovoljno za uključivanje u javnu raspravu', zaključuje se u priopćenju Ministarstva kulture.