IZLOŽBA U GALERIJI BAČVA

'Čopor' kiparice Vlatke Škoro, jedini koji je nemoguće pripitomiti

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.03.2020 14:52
  • Objavljeno 05.03.2020 u 14:49
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: HDLU

Na izložbi 'Čopor', koja se otvara 10. ožujka u zagrebačkoj Galeriji Bačva, Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika, kiparica Vlatka Škoro predstavlja svoje nove skulpture afričkog divljeg psa, pasmine koja ju fascinira

'Čopor' kiparice Vlatke Škoro skupina je od dvanaest novih skulptura afričkoga divljeg psa idejno okupljenih oko Alfe, skulpture afričkoga divljeg psa iz rastućeg ciklusa 'Životinja' (2019.) izloženog prošle godine u Zagrebu i, u proširenom izdanju, Osijeku. Čopor je nastavak, odnosno svojevrsni produžetak, rečenog ciklusa.

Po riječima autora predgovora Ivana Rotha, pasmina afričkih divljih pasa autorici je, kako sama svjedoči, vrlo fascinantna zbog društvenog uređenja i socijalnih veza unutar čopora, lovačkih vještina, a ponajviše zbog činjenice kako se radi o jedinoj pasmini iz porodice pasa koju je nemoguće pripitomiti.

'Upravo se taj njihov animozitet i nepovjerenje prema ljudima autorica trudi prenijeti ovom skupinom radova pa su oni karakterom u suprotnosti s ostatkom skulptura Vlatkinoga životinjskog ciklusa koje zbog svoga šarma i dopadljivosti teško odolijevaju znatiželjnim dodirima promatrača', ustvrdio je.

Roth kaže kako je divlji karakter tih životinja dodatno potenciran stavom nesigurnosti u kojem njihovi sumnjičavi pogledi i pognute glave pozivaju na konstantan oprez, projicirajući svoju nelagodu na promatrača.

'Organska struktura životinje Vlatki Škoro predstavlja imperativ za studiozan pristup materiji, jednako kao vlastiti nagon koji slijedi koliko u odabiru motiva toliko i u samoj izradi skulpture, a kontrastiranjem divljine s estetikom civiliziranog svijeta i analitičkim razlaganjem struktura umjetnica nam pruža pogled u vlastitu kiparsku istinu', ocijenio je.

Vlatka Škoro

Vlatka Škoro

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Vlatka Škoro (1987. Osijek) magistrirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Stjepana Gračana, te 2010. doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti.

Dobitnica je Erste Grand prix nagrade i dosad je izlagala na šest samostalnih te dvadesetak skupnih izložbi u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Vinkovcima, Đakovu.

Njezin 'Čopor' može se razgledati do 22. ožujka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!