DRAGUTIN TRUMBETAŠ

Izložba posvećena gastarbajterima u Njemačkoj

06.05.2013 u 12:35

Bionic
Reading

U Povijesnom muzeju u Frankfurtu priređena je retrospektivna izložba hrvatskog umjetnika naivca Dragutina Trumbetaša, u okviru festivala Kroatien Kreativ 2013

Izložba, koja će trajati sve do 15. rujna, upriličena je u okviru programa festivala Kroatien Kreativ 2013, kojim se u Njemačkoj obilježava ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a popraćena je programom koji će uključivati predavanja, rasprave i čitanja.

Izložba naslovljena 'Gastarbajteri u Frankfurtu' usredotočena je na iskustvo gastarbajtera iz bivše Jugoslavije koji su u 1960-ima pristizali u Njemačku. Očekivalo se da svoj posao obave neprimjetno i ostave što manje traga za sobom, a dočekao ih je hladan i nepristupačan grad u kojemu su živjeli u iznimno teškim uvjetima.

Među gastarbajterima nalazio se i slovoslagar Dragutin Trumbetaš, koji je 1966. došao u Njemačku i nakon nekog vremena postao suradnik novina Frankfurter Rundschau i Bild.

Trumbetaš je po dolasku u Frankfurt započeo skupljati novinske članke i druge dokumente, bilježio je vlastita iskustva kao i ona drugih gastarbajtera te fotografirao nastojeći dokumentirati život gastarbajtera. Stvarao je samo stvari koje je sam iskusio ili ih je mogao potkrijepiti prikupljenom građom, iz čega su nastali vjerni crteži i kolaži koje je pravio od materijala iz svoje arhive ponudivši dojmljiv uvid u svijet gastarbajtera i Frankfurt toga vremena.

Radovi Drage Trumbetaša u kasnim 70-ima izlagani su pretežno u malim galerijama i kulturnim centrima. Izložba u Povijesnom muzeju u Frankfurtu prvi će put predstaviti njegov rad u prostorima neke velike kulturne institucije.

Na izložbi je predstavljeno 90 grafika iz 'Gastarbajterskog ciklusa'. Vrhunac izložbe je instalacija 'Arhipelag Gastarbeiter' posuđena iz Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, koja se sastoji od 30 od sveukupno 120 stvorenih kolaža autora, kao i rekonstrukcije 'gastarbajterske sobe' u potkrovlju u kojoj je Trumbetaš živio godinama.

U sobi od jedva 12 kvadrata se nalaze skije, bicikl, električno kuhalo, komoda, ormar i krevet, kraj kojih se nalaze zavezani snopovi novina Die Zeit i Frankfurter Rundschau, ilustrirajući društvene okolnosti, uvjete stanovanja i oskudan život migrantskih radnika iz bivše Jugoslavije.

Izložba je nastala u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu i zbirkom bivšeg ministra kulture Republike Hrvatske Bože Biškupića.

259673,258746,257202,256321