KLOVIĆEVI DVORI

Izložba koja se prati s povezom preko očiju

15.05.2013 u 10:41

Bionic
Reading

Eksperimentalna samostalna izložba 'Likovno djelo u percepciji slijepih osoba' akademske kiparice Ivone Biočić Mandić otvorena je u prizemlju Galerije Klovićevi dvori

Na početku izložbe postavljena je audioinstalacija 'Dodirni, pomiriši, poslušaj' - uputa za percepciju izložbe u kojoj se izmjenjuju tri različita glasa koja izgovaraju uputu.

Eksperimentalno se na izložbi 'Likovno djelo u percepciji slijepih osoba' ready-made predmetima i objektima redefinira skulptura, prostor, potiču se asocijacije i osjećaji.

Ready-made predmeti postali su dio ambijenata, iako izabrani da budu nalik detaljima iz skica, primarno su u funkciji istraživanja različitih tekstura i struktura, preuzimaju ulogu likovnih elemenata kompozicije. Izložba je po pozivu uvrštena u međunarodni simpozij CroArtScia2013 Asymmetry: Art & Science & Education.

Publika istražuje taktilne ambijentalne instalacije u pet ambijenata, kretanjem ulazi u prostorne odnose, percepcijom vida, dodira, sluha i mirisa aktivno sudjeluje, dovršava i ostvaruje ambijente.

U ambijentu 3 glazba 'Bon voyage' Alana Bjelinskog postala je dio instalacije. Glazba je skladana na temu konopa, za taktilni objekt od stiropora i konopa. Ready-made predmeti postavljeni u drukčijem kontekstu postali su likovno djelo. Parfemi koji se osjećaju u ambijentima, dio su mirisnih instalacija, nevidljivi su vodiči slijepim i videćim osobama s povezom preko očiju.

Koncepciju autorice Ivone Biočić Mandić o ulozi likovne publike u kojoj ističe redefiniciju publike opisuje kustosica suradnica na izložbi Liljana Velkovski: 'Autorica potiče videće osobe da odaberu hoće li izložbu iskusiti osjetilom vida ili će koristiti samo osjetila dodira, mirisa i sluha. S povezom preko očiju mogu iskazati svoju višedimenzionalnu empatiju prema slijepim osobama uz vodstvo videće osobe bez poveza na očima. Iskustvo se može usporediti ako se na povratku koriste sva osjetila kako bi se doživjela sinestezija. Slijepe osobe imaju mogućnost ravnopravnog sudjelovanja, odnosno aktivne percepcije temeljene na osjetima dodira, sluha i mirisa.'

Izložba je besplatna, a traje do 18. svibnja.