samobor

Izložba akademskog umjetnika Vice Glibote oduševila posjetitelje u Galeriji Prica

06.09.2023 u 10:23

Bionic
Reading

Sinoć je u Galeriji Prica u Samoboru svečano otvorena samostalna izložba 'Future Dire' akademskog umjetnika Vice Glibote

Izložba na kojoj se makarski umjetnik Vice Glibota predstavio skulpturama, reljefima i prostornim instalacijama iz recentnog ciklusa privukla je veliki broj posjetitelja koji su pomno razgledali izložbu i izrazili oduševljenje viđenim te izrazili čestitke autoru, stoji u priopćenju.

U službenom dijelu otvorenja voditeljica Galerije Prica Nikolina Šimunović predstavila je umjetnika dok je kustosica izložbe Sonja Švec Španjol predstavila izložbu istaknuvši kako je autor ponudio distopijsku viziju naše potencijalne budućnosti koja se još nije dogodila, a na nama je da osvjestimo kako vlastitim postupcima i djelovanjem krojimo put prema budućnosti i želimo li da ona zaista bude zastrašujućeg karaktera kao materijalizirana i predstavljena vizija, ili ćemo se početi brinuti i aktivno zalagati da zadržimo naš planet održivim i živim. Predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović je izrazila oduševljenje predstavljenim radovima i čestitala umjetniku te proglasila izložbu i službeno otvorenom, završava se u priopćenju.

  • +22
'Future Dire' akademskog umjetnika Vice Glibote Izvor: Pixsell / Autor: Press

Izložba ostaje otvorena do 1. listopada. 2023.

Radno vrijeme galerije:

utorak – četvrtak 9 – 14h

petak 13 – 19h

subota, nedjelja 10 – 17h

ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno

FUTURE DIRE

Desetljećima su ljubitelji horora i SF žanra uživali u književnim i filmskim djelima primarno ih percipirajući kao kvalitetna umjetnička ostvarenja ni ne sluteći pritom da bi mogli ući u domenu potencijalne stvarnosti. No, niz katastrofičnih događanja koja su u posljednjih nekoliko godina zadesila ne samo našu zemlju već i cijeli svijet potaknula su pojedinca na razmišljanje koliko je zapravo riječ o fikciji, a koliko o vrlo izvjesnoj budućnosti?

Svjetska pandemija dovela je do potpunog kolapsa i velikog gubitka ljudskih života, u Hrvatskoj dodatno popraćena nizom snažnih razornih potresa, a u konačnici je počeo i rat u Ukrajini koji se odrazio na cjelokupno čovječanstvo. Sve su to okolnosti koje su stavile na kušnju psihičko i fizičko stanje čovjeka te ga navele da se zapita u kojem smjeru idemo? Nešto što se ranije činilo kao daleka distopijska fikcija preko noći je postalo realnije nego što je ikada izgledalo. Svijet je odjednom stao, situacija je izmaknula kontroli i bili smo prisiljeni izolirati se fizički i psihički s potpunom nepoznanicom koliko će ovakvo stanje trajati. Veliki gubici i višegodišnja izolacija rezultirali su hladnoćom, asocijalnošću, distanciranošću, pojačanim strahom od nepoznatog, dubokom uznemirenošću te velikim sukobima, strahovima i strepnjama kod ljudi, dok su mnogi pogoni ugašeni, propali i nestali. Protok vremena u krajnje neprirodnim i izvanrednim okolnostima ostavio je duboki trag na svima nama.

Akademski kipar Vice Glibota u recentnom ciklusu „Future Dire“ kroz medij skulpture, reljefa i instalacije intuitivno progovara o situaciji koju smo proživjeli ukazujući pritom i na našu potencijalnu budućnost. Kako sâm autor kaže, djela nose simboliku egzistencijalne prijetnje kroz hladan i distanciran, mehanički umjetan i vanzemaljski svijet utjelovljen u formi ruševnih i raščlanjenih oblika koji kao da su nekoć predstavljali nešto, a sad postaju relikvije neke davno zaboravljene ere koja se još nije dogodila. Inspiraciju za rad autor pronalazi u dugogodišnjem istraživanju i čitanju literature američkih majstora fikcije, kozmičkog i filozofskog horora. Sve proživljeno i spoznato umjetnik pretače u niz radova prikazanih u stadiju propadanja, urušavanja i kopnjenja. Iz predstavljenih djela možemo iščitati njihovu prošlost (kako su nekada izgledali), ali i predvidjeti njihovu budućnost zbog tendencije ogoljivanja ili rastakanja forme. Upravo ova faza prikaza omogućava uvid u njihovu unutrašnjost, strukturu i jezgru odnosno dopušta nam da se približimo i promotrimo detalje. Cijevi, tube, žice, pločice, kugle, vijci, matice, šarafi i ostali dijelovi mehanizama, fragmenti su nekadašnjeg svijeta iznova sastavljenog u nove slojevite kompozicije koje ukazuju na dotrajalu stvarnost potrošačkog društva i konzumerističkog svijeta u kojem živimo.

Iz teksta predgovora Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Životopis umjetnika:

Rođen 1988. u Splitu gdje 2008. godine završava srednju likovnu školu Fausta Vrančića - smjer kiparstvo. Magistrirao kiparstvo 2013. godine u klasi prof. Stjepana Skoke na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru. Sudjelovao na kiparskoj koloniji na Braču 2012. godine koja je rezultirala izvedbom jedne javne skulpture u kamenu u Bolu na Braču. Sudjelovao u realizaciji umjetničkog segmenta projekta „Astropark Makarska“ - edukacijskog centra za djecu i odrasle otvorenog 2017. godine u sklopu Makarske zvjezdarnice. U sklopu projekta realizirao je sedam javnih skulptura koje predstavljaju nebeska tijela sunčevog sustava: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Asteroidni pojas, asteroid Makarska, Kuiperov pojas. Cilj projekta je pobuditi interes za znanost i umjetnost kod svih naraštaja, poboljšati znanstvenu pismenost te približiti znanost općenito, a poglavito astronomiju i astrofiziku naraštajima koji dolaze.

Voli raditi u različitim medijima poput drva, kamena, gipsa, betona, metala i sl. Trenutno u svom radu koristi kombinaciju tehnika assemblage i upcycle, a formu gradi koristeći se otpadnim materijalom u svrhu reciklaže. Medij u kojem trenutno radi je kombinacija različitog otpadnog materijala: metal, drvo, elektroničke komponente, te beton, gips i epoxy smola.

Sudjelovao na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi.

Član HDLU-a u Zagrebu i HULU-a Split. Živi i radi u Makarskoj.