daina oniunas pusić

Kći naše političarke oduševila filmom na festivalu u SAD-u: Mogao bi je lansirati među zvijezde

05.09.2023 u 15:27

Bionic
Reading

Film 'Tuesday', dugometražni prvijenac Daine Oniunas Pusić, premijerno je prikazan na poznatom filmskom festivalu u Tellurideu, a glavnu ulogu u njemu igra Julia Louis-Dreyfus, poznata i kao Elaine iz 'Seinfelda'

Telluride, Colorado tipičan je primjer gradića nastalog u doba Zlatne groznice, kada su brojni avanturisti istraživali američka prostranstva u potrazi za plemenitim metalima. Danas broji nešto više od dvije tisuće stanovnika, a da se u njemu već 50 godina ne odvija filmski festival, vjerojatno bi samo guverner ove savezne države znao gdje se točno nalazi.

Njegova priča počela je 1974. godine kada je skupina lokalnih entuzijasta odlučila pokrenuti feštu za filmofile, koja je odmah izazvala kontroverze dodjelom jedne od nagrade Hitlerovoj propagandistici Leni Riefenstahl, na što se u svom eseju osvrnula slavna Susan Sontag. Bilo kako bilo, festival se nastavio do današnjih dana i moglo bi se reći da spada u visoku drugu ligu međunarodnih filmskih festivala. Specijalizirao se za američke premijere pa su tako ondje prvi puta prikazani klasici poput 'Plavog baršuna', 'Mulholland Drivea' i 'Planine Brokeback'. Povod ovom tekstu svjetska je premijera dugometražnog debija 'Tuesday' redateljice Daine Oniunas Pusić, dosad poznatije kao kćeri hrvatske političarke Vesne Pusić, koja se održala prije nekoliko dana upravo u Tellurideu.

Tridesetosmogodišnja Oniunas Pusić studirala je filmsku režiju u Zagrebu, a u nekom je trenutku karijere odlučila otisnuti se na Otok, gdje je studirala i na London Film School. Pažnju struke privukla je svojim studentskim filmovima pa je 2013. godine dobila nagradu 'Jelena Rajković' za najboljeg hrvatskog filmaša do 30. godine života. Ubrzo nakon toga, 2015. godine, njezin film 'The Beast' ('Zvjerka') imao je premijeru na spomenutom festivalu u Tellurideu, osvojio je nagradu na Zagreb Film Festivalu i prikazan je na tridesetak filmskih festivala diljem svijeta. Sljedeći kratkometražni film, 'Rhonna & Donna', također je prikazan u Tellurideu, a osvojio je i nagradu za najbolji scenarij Aesthetica Short Film Festivala.

Kratkometražni film 'Rhonna & Donna' Daine Oniunas Pusić Izvor: Društvene mreže

O filmu 'Tuesday' pisali smo prije dvije godine kada se Julia Louis-Dreyfus, poznata, između ostalog, i kao legendarna Elaine iz serije 'Seinfeld', na Twitteru pohvalila čitanjem scenarija koji je napisala Oniunas Pusić. Majka Vesna tada je za Gloriju izjavila: 'Ja sam ovdje u ulozi mame i kao i uvijek jako sam ponosna na Dainu. Ovo je njezino vrijeme, rezultat njezinog rada i mi, kao njezini mama i tata se možemo samo veseliti.'. Saznalo se tada da će film financirati prestižna producentska kuća A24, u čijem se katalogu nalaze filmovi visokog profila: ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji film 'Sve u isto vrijeme', 'Lady Bird' Grete Gerwig, 'Uncut Gems' braće Safdie, 'Mjesečina' Barryja Jenkinsa i prva dva filma majstora horora Arija Astera. Dakle, radi se o probranom društvu, cvijetu suvremene angloameričke kinematografije. Da stvar bude bolja, britansku polovicu koprodukcije potpisuje BBC, a nešto je novca osigurao Britanski filmski institut, na čijem će se festivalu film prikazati sljedećeg mjeseca.

Priča filma 'Tuesday' prati istoimenu tinejdžericu koju je napala misteriozna bolest, prikovavši je za krevet, gdje se bori s disanjem i anksioznošću, dok njezina majka (Julia Louis-Dreyfus) to negira pritisnuta ozbiljnim financijskim problemima i posvemašnjom emocionalnom distancom. Kao spas mladoj djevojci nudi se nadnaravno biće, neka vrsta anđela. U programskoj knjižici Telluridea ovaj se film predstavlja kao koktel žanrova sastavljen od bajke, tragikomedije, horora i tko zna čega još, koji će gledatelje zbuniti, nasmijati i rasplakati. Posebno su istaknute nadrealne slike na tragu pisca Lewisa Carrolla, najpoznatijeg po klasiku dječje književnosti 'Alisa u zemlji čudesa'.

Dojmovi prvih gledatelja su sjajni. Film su na Twitteru pohvalili spomenuti redatelj Barry Jenkins i kritičar Scott Mantz, a na specijaliziranom portalu The Playlist izašla je opsežna i veoma pozitivna kritika, gdje je Gregory Ellwood izdvojio je rad Oniunas Pusić u konkurenciji teškaša poput Yorgosa Lanthimosa, Pabla Larraina i Jonathana Glazera, čiji su novi radovi prikazani u Coloradu. Oniunas Pusić redateljica je prepuna svježih i hrabrih ideja, do te mjere da će se gledatelji upitati kako nekome takve stvari mogu pasti na pamet, zaključio je Ellwood i dodao da bi 'Tuesday“ mogao lansirati redateljicu među zvijezde.